Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyřizování stížností

Žadatel se domáhal informací ohledně kontrolní činnosti Policejního prezidia České republiky vůči Krajskému ředitelství policie Libereckého kraje a jeho územnímu odboru Semily ve vztahu k vyřizování stížností. 

Konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky:

1.1  Zda Policejní prezidium České republiky provádělo kontrolu v r. 2011, v r. 2012, v r. 2013 a v r. 2014 u Policie České republiky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, zda jsou stížnosti na policisty činné u Policie České republiky, obvodního oddělení Semily, vyřizovány v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, a kolik stížností vyřizovalo policejní prezidium České republiky při odvolání občanů?

                                  
1.2   Který policista činný u Policie České republiky Policejního prezidia České republiky s uvedením hodnosti, titulu, jména, příjmení a pracovního zařazení vyřizoval stížnosti na policisty činné u Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, obvodního oddělení Semily, postoupené Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje?

1.3     Zda Policejní prezidium České republiky provádělo kontrolu v r. 2011, v r. 2012, v r. 2013 a v r. 2014 u Policie České republiky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, zda jsou stížnosti na policisty činné u Policie České republiky Obvodního oddělení Semily, vyřizovány v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, a kolik stížností vyřizovalo Policejní prezidium České republiky při odvolání občanů?

1.4    Který policista činný u Policie České republiky Policejního prezidia České republiky s uvedením hodnosti, titulu, jména, příjmení a pracovního zařazení vyřizoval stížnosti na policisty činné u Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, Územního odboru Semily postoupené Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje?

1.5  Zda policisté činní u Policie České republiky mohou ve svých podáních potvrzovat nepravdivé skutečnosti v rozporu se zákonem a skutečným stavem věci ovlivňující řízení ve prospěch pachatelů nezákonné činnosti?
1.6   Z jakých důvodů epodatelna.policie@pcr.cz nepotvrzuje odesílané písemnosti zaručeným elektronickým podpisem, který zaručuje věrohodnost odeslaného podání, že byla odeslána tato zpráva z podatelny Policejního prezidia České republiky, a potvrzuje její věrohodnost?
 
Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

1.1 Policejní prezidium České republiky provedlo v souladu s nařízením Ministerstva vnitra č. 55/2003, o obecné kontrole a supervizní činnosti, v Krajském ředitelství policie Libereckého kraje kontrolu vyřizování stížností v roce 2011 a v roce 2014. V rámci těchto kontrol nebyly zvlášť provedeny kontroly v obvodním oddělení Semily. Policejní prezidium České republiky jako nadřízený správní orgán ve smyslu ustanovení § 175 odst. 7 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 500/2004 Sb.“), v roce 2011 přešetřilo způsob vyřízení tří stížností na policisty zařazené v Krajském ředitelství policie Libereckého kraje, obvodním oddělení Semily, a v roce 2012 jedné takové stížnosti. V roce 2013 Policejní prezidium České republiky nepřešetřovalo způsob vyřízení žádné takové stížnosti. Statistické vykazování přešetření způsobu vyřízení stížností v roce 2014 dosud nebylo ukončeno.

1.2 Podle ustanovení § 175 odst. 7 zákona č. 500/2004 Sb. žádosti stěžovatelů o přešetření způsobu vyřízení stížnosti vyřizuje nadřízený správní orgán. V případě stížností na policisty zařazené v Krajském ředitelství policie Libereckého kraje, územním odboru Semily, obvodním oddělení Semily, je tímto nadřízeným správním orgánem Policejní prezidium České republiky, které navenek zastupuje policejní prezident. Ve vztahu ke stížnostem na policisty zařazené v Krajském ředitelství policie Libereckého kraje, územním odboru Semily, obvodním oddělení Semily, jejichž způsob vyřízení byl přešetřován Policejním prezidiem České republiky v roce 2011 a 2012 jím byl vrchní státní rada plk. Mgr. Petr Lessy.     

1.3 Viz odpověď ad 1.1.
 
1.4 Viz odpověď ad 1.2.
 
1.5 Ne.
 
1.6 Elektronická podatelna Policie České republiky je obsluhována centrální podatelnou a výpravnou Policejního prezidia České republiky prostřednictvím počítačového programu e-OBEC. V souvislosti s přechodem z předchozího operačního systému Windows XP, který výrobce nadále nepodporuje, na nový operační systém Windows 7 došlo při obsluze elektronické podatelny Policie České republiky k dílčím technickým problémům, které se projevily výše popsaným způsobem. Uvedené technické problémy budou odstraněny ve dnech 12. a 13. prosince 2014, kdy se uskuteční upgrade programu e-OBEC. Poté už k pochybení, na něž žadatel oprávněně poukazuje, nebude docházet.   
 
PhDr. Jiří Vokuš, 27. ledna 2015

vytisknout  e-mailem