Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vyráběli a prodávali drogy v ČR i v Polsku

OLOMOUCKÝ KRAJ – Třem mužům hrozí za výrobu a obchodování s pervitinem až 18 let za mřížemi. 

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku třicet, šestatřicet a šestačtyřicet let pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Organizovanou skupinu osob zadrželi v neděli 30. dubna 2023.

Případem se od října 2022 zabývali kriminalisté územního odboru Šumperk. V průběhu prověřování v lednu letošního roku si případ převzali krajští kriminalisté.

Obvinění muži se nejméně od srpna roku 2022 do konce dubna 2023 podíleli jako členové organizované skupiny na organizaci a realizaci obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu), a to od nákupu chemických látek, léčiv a dalších komponentů nutných k výrobě drog, přes samotnou výrobu metamfetaminu, až po jeho následnou distribuci.

Působili nejen na území České republiky, a to zejména v Olomouckém kraji v okrese Olomouc a Šumperk, ale také v Polské republice. V organizované skupině měl každý z členů svou dílčí úlohu a svým částečným jednáním přispěl k výrobě metamfetaminu, a to ve velkém rozsahu. Cílem protiprávního jednání skupiny byl co nejvyšší finanční zisk. Hlavnímu šestatřicetiletému pachateli kriminalisté prokázali obchod s 14,5 kilogramy pervitinu, třicetiletému spolupachateli obchod s nejméně 2,8 kilogramy a nejstaršímu spolupachateli obchod s téměř 400 gramy pervitinu.

V rámci realizace byly provedeny tři domovní prohlídky a čtyři prohlídky jiných prostor. Při nich byly zajištěny dvě laboratoře s chemikáliemi a nástroji nezbytnými k výrobě metamfetaminu (tzv. varny pervitinu). Bylo zajištěno 400 gramů pervitinu, 400 gramů efedrinu, čtyři a půl tisíce tablet obsahující pseudoefedrin a další kilo již vyloupaných tablet obsahující pseudoefedrin.

Kriminalisté podali krajskému státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí všech mužů do vazby, který soud akceptoval a poslal je za mříže. Obviněným hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krajští kriminalisté na konci dubna obvinili i pětačtyřicetiletého muže z Olomoucka ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného dílem dokonaným a dílem ve stádiu přípravy.

Případem se zabývali kriminalisté toxi týmu územního odboru Olomouc, kteří v průběhu realizace přizvali krajské kolegy. Ti si pak případ převzali. Obviněný muž měl od roku 2022 do poloviny dubna 2023 vyrábět psychotropní látku metamfetamin. K její výrobě si obstarával lékové přípravky obsahující pseudoefedrin, které nakupoval v Polsku. K výrobě drogy si zajišťoval i další potřebné chemikálie, jako červený fosfor, hydroxid sodný, aceton apod. Muž vyrobený pervitin z části sám užíval a z části jej předal či prodal dalším osobám na různých místech na Olomoucku. Kriminalisté při domovní prohlídce zajistili kompletní „varnu“ pervitinu, zhruba 10 gramů metamfetaminu a téměř 1 400 gramů červeného fosforu.

Obviněný muž je stíhán vazebně a za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy mu hrozí trest odnětí svobody na osm až dvanáct let.

por. Mgr. Libor Hejtman
9. května 2023

Odkazy do noveho okna

Toxi (1)

Toxi (1) 

Detailní náhled

Toxi (2)

Toxi (2) 

Detailní náhled

Toxi (3)

Toxi (3) 

Detailní náhled

Toxi (4)

Toxi (4) 

Detailní náhled

Toxi (5)

Toxi (5) 

Detailní náhled

Toxi (6)

Toxi (6) 

Detailní náhled

Toxi (7)

Toxi (7) 

Detailní náhled

Toxi (8)

Toxi (8) 

Detailní náhled

Toxi (9)

Toxi (9) 

Detailní náhled

Toxi (10)

Toxi (10) 

Detailní náhled

Toxi (11)

Toxi (11) 

Detailní náhled

Toxi (12)

Toxi (12) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem