Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vymyšlené loupeže

TRUTNOVSKO - policejní komisař případy odloží 

V průběhu posledních týdnů se široká veřejnost dnes a denně ve sdělovacích prostředcích setkává s informacemi o nepokojích v severních Čechách. Televizní diváci se ve zpravodajství o tomto víkendu mohli seznámit s mapou míst, která byla označena za rizikové lokality. Královéhradecký kraj nebyl výjimkou a mezi městy figuroval i Trutnov.
K vyhrocení již tak napjaté situace může i v našem regionu přispět nezodpovědnost některých našich spoluobčanů.
V průběhu minulého týdne zaprotokolovali policisté ze Dvora Králové nad Labem se svými kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování z Trutnova dva případy loupeží.
První z uvedených případů zadokumentovali muži zákona v pátek 23. 9. 2011. Třicetiletý muž policistům sdělil, že byl ve středu 21. 9. 2011 v Husově ulici několika údery napaden skupinkou Romů, kteří mu při uvedeném incidentu měli odcizit peněženku, finanční hotovost,  osobní doklady a balíček tabáku. Dále oznamovatel při „útoku“ utrpěl pohmoždění nosu a břicha. Lékařské ošetření poškozený nevyhledal. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na částku převyšující čtyři a půl tisíce korun.
Druhý případ zadokumentovali policisté v neděli 25. 9. 2011 hodinu po poledni. Na muže zákona se obrátil s žádostí o pomoc dvacetiletý mladík, který měl být v sobotu ráno 24. 9. 2011 na ulici 5. května přepaden třemi mladými Romy. „Útočníci“ měli mladíka připravit o finanční hotovost a oděvní svršek. V tomto případě byla škoda vyčíslena na částku převyšující 3 tisíce korun.
Policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinů loupež. Po získání prvotních informací muži zákona provedli ohledání místa činu a začali oba případy intenzivně vyšetřovat.
Loupežné přepadení, které se mělo odehrát v sobotu ráno, bylo objasněno během několika hodin. Trutnovští kriminalisté ve spolupráci s policisty ze Dvora Králové nad Labem šetřením zjistili, že si mladík celý případ vymyslel. Získané informace o návštěvách místních restauračních zařízení a diskoték byly sice pravdivé, loupežné přepadení se ale neodehrálo. Požití velkého množství alkoholických nápojů vedlo k tomu, že si mladík nepamatoval, kde si své věci odložil. Po příchodu domů bylo přeci mnohem lehčí matce vysvětlit, že o věci přišel při přepadení, než aby přiznal pravdu.
Při prošetřování druhého případu, ke kterému mělo dojít ve středu ráno, policisté zjistili, že byl rovněž výplodem bujné fantazie oznamovatele. Oba případy budou v nejbližších hodinách policejním komisařem odloženy z důvodu, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu.
Co je to vlastně loupež? Trestní zákoník hovoří jasně, jedná se o zločin, při kterém pachatel proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci. Takové osobě může být soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto článkem uklidnit všechny občany na Trutnovsku, zejména potom obyvatele Dvora Králové nad Labem, s tím, že k žádnému přepadení, které by neslo známky loupeže, v poslední době nedošlo.
Desítky policistů, kteří se podíleli na vyšetřování „smyšlených“ případů, mohli v inkriminované době pracovat na objasňování aktuální majetkové či jiné trestné činnosti.
nprap. Udo Ertner
26. 9. 2011

vytisknout  e-mailem