Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Výměna německého koordinátora ve společném centru

Slavnostního uvedení do funkce nového koordinátora se zúčastnil i policejní prezident, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a další významní představitelé z řad české i německé policie. 

     V úterý 14. února 2017 byl slavnostně uveden do funkce německého koordinátora Společného centra česko – německé policejní a celní spolupráce Petrovice - Schwandorf p. Reinhard Roßbach. Ten po pravidelném tříletém cyklu vystřídal dosavadního koordinátora policejního vrchního radu p. Josefa Eckla. Slavnostního aktu se zúčastnili i významní policejní funkcionáři z řad české i německé policie. Mezi nejvýznamnější hosty z řad české policie patřili pan policejní prezident generálmajor Tomáš Tuhý, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plukovník Pavel Krákora a další významní hosté zastupující Policejní prezidium ČR a některá další krajská policejní ředitelství.

     Policejní prezident generálmajor Tomáš Tuhý předal panu Ecklovi Čestnou medaili jako výraz poděkování za jeho kvalitně a profesionálně odvedenou činnost na poli česko – německé policejní spolupráce. Oba němečtí koordinátoři si pak z jeho rukou převzali i pamětní mince, které mají deklarovat společné pevné vazby. Policejní prezident ve svém projevu shrnul historii společného centra a zdůraznil jeho opodstatnění v činnosti spolupráce mezi českou a německou policií.

     „Obzvláště v dnešní době považuji společná mezinárodní centra jako velice potřebný a nezastupitelný nástroj policejní spolupráce. Kooperace se Spolkovou republikou Německo je dlouhodobě na dobré úrovni a s uzavřením nové Smlouvy o policejní spolupráci, která je platná od října loňského roku, se tato úroveň neustále posouvá a upevňuje. Dosavadního koordinátora z bavorské policie Josefa Eckla vnímám jako profesionála s dlouholetou a rozmanitou policejní praxí, který svým přístupem významně přispěl k utužování a rozvoji vzájemných vztahů. A za to bych mu chtěl za celou českou policii velice poděkovat“, řekl genmjr. Tomáš Tuhý. „ Jeho nástupci Reinhardu Roßbachovi přeji v nové funkci mnoho úspěchů a pevně věřím, že i on zúročí své zkušenosti načerpané z evropské úrovně k oboustrannému prospěchu“, dodal český policejní prezident.

     Policejní prezident Bavorska p. Wilhelm Schmidbauer, který se slavnostního aktu rovněž zúčastnil, hovořil o nutnosti a důležitosti společného centra a ve svém projevu rovněž poděkoval bývalému německému koordinátorovi za dosavadní práci a novému německému koordinátorovi popřál šťastný start v nové funkci. Slova poděkování zazněla i z úst víceprezidenta Spolkového policejního prezidia p. Jürgena Schuberta. Ten zároveň ve vzájemné spolupráci vyzdvihnul smysl pro týmového ducha českých a německých policistů, kteří ve společném centru spolupracují a bez kterého by vzájemná spolupráce nebyla možná. Hovořil o tom, že zde nerozdělují policisty uniformy ani mateřská řeč, naopak že jsou spojeni právě oním týmovým duchem a pevnými profesními vztahy. 

     Nový německý koordinátor kriminální vrchní rada p. Reinhard Roßbach pak ve své řeči mimo jiné zmínil i nutnou obnovu zázemí dosavadního společného centra, o kterou by se chtěl zasadit.

      Společné centrum česko – německé policejní a celní spolupráce Petrovice – Schwandorf bylo uvedeno do provozu v roce 2007 a zajišťuje především výměnu informací mezi německou a českou policií, dále zajišťuje např. podporu a koordinaci při přeshraničních opatřeních, tlumočnickou a překladatelskou činnost, prověřování a lustraci osob při probíhajících kontrolách obou státu či zajišťování podpory v mezinárodní justiční spolupráci.

     Ještě před samotným zahájením slavnostního ceremoniálu se český policejní prezident sešel se svým bavorským protějškem. Při setkání, které proběhlo ve velice přátelské atmosféře, se oba shodli na tom, že v současné době jsou informace a jejich vzájemná výměna více než důležité, a to zejména s ohledem na společné problémy, které dnes trápí takřka celý svět, jako je migrační politika, terorismus, extremismus a vůbec objasňování trestné činnosti jako takové. Kromě toho si vzájemně předali významné zkušenosti z praxe a ze strany bavorského prezidenta zaznělo i pozvání na plánované taktické cvičení bavorské policie a armády, které proběhne ještě v tomto roce.


por. Mgr. Pavla Burešová, kpt. Mgr. Iveta Martínková
15. února 2017

vytisknout  e-mailem