Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Výměna dobré praxe s Republikou Srbsko a Makedonie

V období od června do září 2016 realizovalo Ředitelství služby cizinecké policie další projekt v rámci programu „Bezpečnostní rozvojové spolupráce“ s názvem „Praxe Policie ČR v oblasti daktyloskopování cizinců“. 

Projekt byl zaměřen na problematiku identifikačních úkonů, která se v době probíhající migrační krize stává klíčovou. Pohyb migrantů je nezbytné nejen monitorovat, ale zároveň každou osobu vstupující do schengenského prostoru také zaregistrovat. Významným osobním údajem při registrování jsou daktyloskopické otisky, které na rozdíl od dalších údajů sdělených cizincem, jsou nezaměnitelné a tím pro účely budoucí identifikace klíčové.

Cílovými zeměmi projektu byly zvoleny země na tzv. Balkánské trase – Srbsko a Makedonie, tedy země s bohatými zkušenostmi z probíhající migrační krize.

Účelem projektu byla reciproční výměna informací o práci a zkušenostech policie dotčených zemí. Projekt byl rozdělen na dvě části. V první fázi přijeli experti z Makedonie a Srbska do České republiky. Ve druhé pak experti z Ředitelství služby cizinecké policie, plk. Ing. Milena Křivánková, kpt. Mgr. Hana Fukerová, kpt. PhDr. Josef Ševčík a z Kriminalistického ústavu, plk. Mgr. Jana Lehkoživová, navštívili policejní pracoviště zabývající se identifikačními úkony v Srbsku a Makedonii. V rámci těchto setkání byly řešeny otázky týkající se národní právní úpravy problematiky daktyloskopování ve srovnání s právní úpravou Evropské unie, zpracovávání daktyloskopických otisků v klíčových systémech a zpracovávání a vyhodnocování (verifikace) daktyloskopických otisků znalcem. Pozornost byla věnována především praktickým zkušenostem a postupům na mezinárodních letištích, v zařízeních pro zajištění cizinců a v azylových zařízeních.

Partnerské strany se závěrem shodly, že spolupráce v této oblasti je velkým přínosem nejen v oblasti nelegální migrace, ale i v prevenci teroristických trestných činů či jiných závažných trestných činů a bude proto vyvíjena snaha na jejím pokračování.

25.10.2016  kpt. Mgr. Jindřiška Pospíšil Kaminská

vytisknout  e-mailem