Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vylákal z něj autorizační kódy k internetovému bankovnictví

KROMĚŘÍŽSKO: Pachatel se na sociální síti vydával za kamarádku podvedeného muže. 

O bezmála čtyřicet tisíc korun přišel dvacetiletý muž z Holešova. Prozatím neznámý pachatel mu díky podvodnému jednání vybral peníze z osobního účtu.
Muž o víkendu pracoval doma na svém počítači. Měl při tom zapnutou jednu ze sociálních sítí. V odpoledních hodinám mu na chat napsala jeho známá z Olomoucka, kterou zná již několik let. Požádala ho o zaslání čtyřiceti korun na její účet, prý jí tyto peníze chybí k tomu, aby si mohla vybrat minimální částku z účtu. V minulosti si přátelé tímto způsobem navzájem vypomáhali a tak mladík souhlasil. Poslala mu odkaz, přes který se má přihlásit, aby transakce proběhla ihned. Zkoušel to hned dvakrát, ale pokaždé mu program hlásil chybu. Po chvíli mu kamarádka napsala, že už nemusí peníze posílat, údajně jí právě na účet dorazilo spoření. Poprosila ho jen, zda by mohla použít jeho mobilní číslo pro zaslání autorizačních kódů k internetovému bankovnictví, protože ona má problémy s telefonem. Muž souhlasil. Na mobil mu během chvíle postupně přišly tři kódy, které vždy přes chat přeposlal známé. SMS zprávám nevěnoval přílišnou pozornost, protože byl zároveň pracovně zaneprázdněn a navíc dlouholeté kamarádce věřil. V pondělí zjistil, že mu na účtu chybí peníze. Zatelefonoval známé, zda mu omylem finance nevybrala při sobotní činnosti. Ona mu ale sdělila, že na sociální síti již více jak tři dny nebyla, a že s ním přes chat nekomunikovala.
Včera podvedený přišel skutek oznámit na Obvodní oddělení v Holešově. Policisté vše nyní prověřují. Pachateli za trestný čin podvod hrozí až dvouleté vězení.
 
Při komunikaci přes internet je třeba být velmi obezřetný. Pokud chybí fyzický či vizuální kontakt, nikdy nemůžeme vědět, zda skutečně komunikujeme s konkrétní osobou. V žádném případě nedoporučujeme poskytovat autorizační kódy k internetovému bankovnictví jiným lidem a je důležité těmto kódům věnovat náležitou pozornost.
 
12. listopadu 2014, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem