Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vykradl dvacet bytů

VSETÍNSKO: Chytli jsme zloděje "bytaře." 

Policisté dopadli koncem minulého týdne muže, který vykradl během sedmi týdnů ve Vsetíně a Valašském Meziříčí dvě desítky bytů. Zloděj se vkrádal do příbytků v noci, když majitelé spali. Skončil ve vazební věznici.
 
Dvacet bytů, z toho 14 ve Valašském Meziříčí a 6 ve Vsetíně, vykradl od konce listopadu loňského roku do prvních lednových dnů letošního roku sedmatřicetiletý muž z Valašského Meziříčí. Vybíral si byty opatřené zvenku tzv. koulí, které nebyly přes noc uzamknuty, ale pouze zabouchnuty. Do obydlí lidí se vkrádal v noci, když lidé spali. Překonal vstupní dveře a bral věci nacházející se na chodbách za dveřmi. Dál do bytů si málokdy troufl, pouze jednou byl v kuchyni a jednou v obývacím pokoji. Z chodbiček bytů vzal to, co tam většina lidí nechává: batohy, kabelky s peněženkami, mobilními telefony, doklady a platebními kartami, dále různé tašky, ze kterých po opuštění bytů vybral jenom peníze a ostatní věci většinou nechal někde pohozené před panelovými domy, nebo přímo v chodbách domů. Jednou vyhodil peněženku, samozřejmě bez peněz, na střechu lékárny a v dalším případě na garáž.
 
Muže zadrželi valašskomeziříčtí policisté koncem minulého týdne v opuštěném vagonu ve Valašském Meziříčí. Podezírali jsme ho z vloupání do bytů, protože při jedné „návštěvě“ bytu se neplánovaně ve dveřích potkal s majitelkou, která nám zloděje popsala. Valašskomeziříčtí policisté s kriminalisty pak díky popisu, místní a osobní znalosti muže vytipovali jako podezřelého. Při výslechu se pak Meziříčan k „vloupačkám“ do bytů přiznal. Majitelům dvaceti bytů způsobil škodu za bezmála 40 000 korun.
 
V minulosti už byl za majetkovou trestnou činnost trestán. Z vězení se vrátil před dvěma roky. Před několika lety vykradl v našem okrese desítky bytů a několik prodejen potravin. Tehdy si vedl dokonce seznam objektů, které vykradl, a rovněž jsme u něho tenkrát zajistili soupis odcizených věcí.  
 
Meziříčana policejní komisařka obvinila z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za spáchanou trestnou činnost mu nyní hrozí tříletý trest odnětí svobody. Podali jsme podnět k podání návrhu na vzetí do vazby obviněného, kterému okresní soud vyhověl. V pátek navečer jsme muže eskortovali do ostravské vazební věznice.
 
Z popsané trestné činnosti obviněného vyplývá pro veřejnost ponaučení, že vstupní dveře do bytů je rozumnější, nejenom na noc, zamykat. Dveře zabouchnout nestačí!
 
 
14. ledna 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
 
   

vytisknout  e-mailem