Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vykradený byt

PLZEŇ - Během hodiny zmizelo z bytu vánoční cukroví, alkohol a finanční hotovost za více jak 7 tisíc korun. 

Pojem vloupání je způsob spáchání trestného činu, kdy pachatel vnikne do uzavřeného prostoru lstí, nedovoleným překonáním uzamčení, nebo tak, že při tom s užitím síly překoná jinou jistící překážku. Pojem vloupání je v českém právu spojen s trestným činem krádeže, hovoříme proto tedy o krádeži vloupáním (podle § 205 odst. 1 písm. b) trestního zákoníku). Toho se pachatel dopouští svým jednáním bez ohledu na výši škody, kterou způsobil, resp. bez ohledu na to, jakou faktickou hodnotu má odcizená věc. Pokud se pachatel dopustí vloupání v úmyslu zmocnit se cizí věci a této věci se nakonec nezmocní, dopustil se pokusu krádeže.

Pokud dojde k vloupání do obydlí, tedy zejména domu nebo bytu, dopouští se pachatel zároveň porušování domovní svobody (podle § 178 trestního zákoníku). Poškozeným je v takovém případě oprávněný uživatel bytu nebo domu, bez ohledu na to, zda je vlastníkem nemovitosti.

Plzeňští policisté obvodního oddělení Plzeň 2 pátrají po pachateli, který má na svědomí krádež vloupáním v bytovém domě Slovanské ulice. Zloděj si v tomto případě došel pro lup až do 4. nadzemního podlaží, kdy dne 15. prosince 2021 v odpoledních hodinách silou poškodil vstupní vchodové dveře do bytu, který následně prohledal. Z bytu během jedné hodiny zmizelo vánoční cukroví, lahev litrového alkoholického nápoje a finanční hotovost ve výši 3 000 korun. Pachatel svým jednáním způsobil hmotnou škodu za více jak 7 000 korun. Policisté ve věci vědou trestní řízení a případem se dále zabývají. V případě odhalení pachatele mu v pravomocném rozhodnutí může hrozit až tříletý trest odnětí svobody.

nprap. Veronika Hokrová
16. prosince 2021

vytisknout  e-mailem