Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vykradené rodinné domy

KLADENSKO - Policisté zaznamenali nárůst vloupání do nemovitostí, proto přinášíme několik rad, jak tuto majetkovou trestnou činnost alespoň částečně eliminovat. 

K zatím dvěma posledním vloupání došlo minulý čtvrtek, tj. 30. října 2014. Neznámý pachatel v obci Horní Bezděkov během dne nejprve přelezl oplocení a vnikl na pozemek nemovitostí. Na domech poté vyřadil z provozu bezpečnostní zařízení a po vypáčení francouzských oken vnikl do obydlí. Ty prohledal a odcizil z nich finanční hotovost a šperky v hodnotě téměř čtyři sta tisíc korun.
 
Policisté Obvodního oddělení v Unhošti, tak kriminalisté se touto trestnou činností intenzivně zabývají. Připravili opatření, která by měla zabránit dalšímu vykrádání nemovitostí. A samozřejmě s velkým nasazením pátrají po pachatelích již spáchaných skutků.
 
Bez pomoci občanů, však bude jejich práce velice obtížná. Žádáme proto širokou veřejnost, aby byla nápomocna při dopadení zlodějů. Policisté v Unhošti přivítají jakékoli indicie, které by vedly k identifikaci a následnému vypátrání pachatele, či pachatelů. Policii ČR můžete kontaktovat na bezplatné lince 158, nebo přímo na policejním obvodním oddělení osobně, nebo na telefonním čísle 974 873 354, nebo na mobilním telefonu 602 262 947.
 
 
Přinášíme proto několik důležitých rad, jak snížit riziko vloupání do bytu, či domu:
 
  • Dobré sousedské vztahy
Pokud máte ochotné sousedy, jsou leckdy lepší než drahý alarm. Udržujte dobré sousedské vztahy a pokud odjíždíte, požádejte souseda, aby nemovitost během vaší nepřítomnosti zkontroloval. Domluvte se na pravidelném vybírání poštovní schránky.
 
  • Informace na sociálních sítích
Vyvarujete se zveřejňování informací o odjezdu z domova na vašem profilu. Pachatelé mohou i tímto způsobem zjistit, že váš byt, či dům nebude obýván a nikdo je nebude rušit při krádeži.
 
  • Cenné věci a finance patří do banky
Velkou finanční hotovost, šperky, cenné sbírky známek a podobné věci nenechávejte nikdy doma v šuplíku. Vložte je na účet, či do bezpečnostní schránky v bance. Pokud máte doma cenné předměty, které nemůžete převézt do úschovy, pořiďte si jejich alespoň jejich fotografie. U drahých spotřebičů uschovejte doklady o koupi. V případě krádeže ulehčíte policistům práci s jejich identifikací. Dobře schovejte i klíčky od auta. Nenechávejte je viset spolu s ostatními klíči na věšáku u dveří.
 
  • Zavřete okna i dveře, vytáhněte rolety
Před odjezdem, nejen na dovolenou, pečlivě zamkněte dveře a zavřete okna. I pootevřená „ventilačka“ poslouží pro vniknutí do domu. Okna zabezpečte bezpečnostní folií a dveře opatřete kvalitním bezpečnostním zámkem. Nenechávejte také stažené rolety, nebo žaluzie. Pokud jsou okna kryta závěsy, či roletami, dáváte jasně na vědomí, že v nemovitosti nikdo není.
 
  • Elektrospínač může odradit
Nainstalujte si po dobu odjezdu elektrospínač, s jehož pomocí se občas rozsvítí světlo, nebo se zapne televize. Zloděj tak získá pocit, že v domě, či bytě někdo je. V některých případech pachatele odradí i nainstalovaná kamera, nebo alarm. V mnoha případech postačí i jejich makety.
 
nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
4. listopadu 2014

vytisknout  e-mailem