Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vykrádal domy za poledne

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Po objasněných případech jsou zde další vloupání za bílého dne.  

 

Uherskohradišťským kriminalistům se podařilo objasnit šest případů vloupání do rodinných domů, k nimž v regionu v letošním roce došlo. Za těmito případy stojí již vazebně stíhaný recidivista ze Slovenska. Sedmapadesátiletý muž projížděl regionem a za poledne si vybíral domy, které vykrádal. Do rodinných domů v Uherském Hradišti, Starém Městě, Nedakonicích a Uherském Ostrohu vnikal po násilném překonání dveří nebo oken. Jakmile byl uvnitř, prohledal dům a bral věci, které byl schopen odnést: finanční hotovost, hodinky, náramky nebo třeba náušnice. V jednom domě si z ledničky vzal i něco na svačinu: uzeniny a sýr. Jinde pobral dámskou kosmetiku. Celkově svými krádežemi způsobil škodu přes dvě stě deset tisíc korun. Ukradené věci prodával pod rukou a peníze utrácel. V jednom případě se vloupal do domu, ale vzhledem k tomu, že se spustil nainstalovaný alarm, z místa činu utekl. Kriminalisté prověřují jeho spolupráci s dalšími kumpány, kteří se na krádežích mohli podílet. Sedmapadesátiletý muž byl kriminalisty obviněn ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody, za což mu ze zákona hrozí až pět let vězení. Obviněný muž je zároveň vazebně stíhán kvůli násilnému trestnému činu, kterého se měl na jihu Moravy dopustit. Krást v rodinných domech nevyjížděl podle všeho jen na Uherskohradišťsko, ale i do okolních okresů, stejně jako do obcí ve své domovině.

Práce kriminalistů objasněním těchto případů ovšem nekončí, protože po těchto vloupáních z jara a začátku léta jsou zde další, k nimž v poslední době došlo. Například ve čtvrtek 24. října kolem poledne byly vykradeny tři rodinné domy v Bystřici pod Lopeníkem, Korytné a Starém Hrozenkově. Zloději z nich ukradli peníze, šperky fotoaparát nebo telefony. Celkově se škoda přehoupla přes třicet tisíc korun. Policistům se podařilo zjistit, že podezřelými pachateli by měla být dvojice mužů tmavé pleti ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety, kteří se pohybovali ve stříbrném osobním autě se slovenskou poznávací značkou. Pachatelé zkoušeli klepat na dveře a zvonit na zvonky. V situaci, kdy jim někdo otevřel, pod záminkami stáčeli hovor na různé dotazy a nabídky. Domy, kde jim někdo otevřel, samozřejmě nevykrádali. Při objasňování těchto případů by policistům velmi pomohly další svědecké informace o pohybu podezřelé dvojice, které mohou svědci oznámit na jakékoliv policejní oddělení nebo na linku 158.

Napomoci předejít těmto krádežím může, kromě policejního pátrání, jednoznačně také lidská aktivita a všímavost. Pokud by kdokoliv spatřil, především v dopoledních hodinách, podezřele se chovající osoby v okolí rodinných domů, ať okamžitě tyto informace oznámí na linku 158. Policisté tak mohou aktuálně vyjet prověřit, co tyto osoby procházející nebo projíždějící obcí v místě vlastně pohledávají.


 

29. říjen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental


 

vytisknout  e-mailem