Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vykrádači aut dopadeni

Tábor – Sezimovo Ústí – Policie podala podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. 

Od konce měsíce května tohoto roku jsme média informovali a širokou veřejnost opakovaně varovali před trestnou činností, kdy pachatelé kradli věci z odemčených, na oplocených pozemcích u rodinných domů zaparkovaných osobních vozidel. Dělo se tak na území měst Sezimova Ústí, Plané nad Lužnicí a Tábora. Policii se přihlásilo na bezmála 20 poškozených motoristů.

Sezimovoústečtí policisté v součinnosti s táborskými kriminalisty, policisty táborského obvodního oddělení a strážníky městských policií Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí přijali ve věci řadu opatření. Na základě provedených šetření a zajištění důkazního materiálu na místech činů se jim podařilo ustanovit a koncem minulého týdne na základě souhlasu státního zastupitelství zadržet dva důvodně podezřelé mladíky ve věku 18 a 21 let. Těm na základě zajištěného důkazního materiálu nezbylo, než se k uvedené trestné činnosti přiznat.  

Kriminalisté je obvinili hned ze tří trestných činů, a to přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachatelé majitelům způsobili nemalé starosti a souhrnnou hmotnou škodu ve výši bezmála 60 000 korun. Vzhledem k tomu, že oba již mají za sebou trestní minulost, jsou uživateli drog, nemají žádný příjem a je tudíž důvodný předpoklad, že by v trestné činnosti pokračovali, podali kriminalisté státnímu zastupitelství podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. O konkrétním trestu bude následně rozhodovat soud. Jsou ohroženi až tříletým trestem odnětí svobody.

Na závěr je na místě důrazně připomenout, že „auto není trezor“. A to ani na soukromém oploceném pozemku. A už vůbec ne v případě, kdy jej majitel neuzamkl. Jak sami zloději přiznali, na svých nočních výpravách za ploty rodinných domů zjistili daleko více odemčených vozů. V těch nebylo co ukrást, případně jen vzali za vděk zde zanechanými cigaretami či drobnou mincí, připravenou do vozíku nákupního střediska.

Nenechávat ve vozidlech nic cenného a důsledně je zamykat, se určitě vyplatí.       

por. Mgr. Miroslav Doubek   krpc.pio@pcr.cz

14. června 2021

vytisknout  e-mailem