Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Výkonný rýrobce drogy je ve vazbě

UHERSKOHRADIŠŤSKO, HODONÍNSKO: Měsíčně vyráběl stovky gramů pervitinu. 

Kriminalisté Územních odborů Hodonín a Uherské Hradiště společně obvinili čtveřici osob ze zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Případ začali rozplétat kriminalisté z uherskohradišťského toxitýmu, kteří měli poznatky o výrobci působícím v jejich regionu. Poté, co bylo zřejmé, že vyrobený pervitin proudí ve větší míře i na Hodonínsko, se do případu zapojili i zdejší kriminalisté. Práce na případu a sbírání důkazního materiálu zabrala policistům téměř 9 měsíců. Celá realizace případu skončila v měsíci září 2015, kdy byl zadržen jak samotný výrobce, tak i další tři osoby bezprostředně se podílející na distribuci vyrobeného pervitinu nebo spolupráci s výrobcem při obstarávání chemikálií na výrobu drogy či poskytování prostoru k jeho výrobě.

Výrobce

Jedná se o třiačtyřicetiletého drogově závislého pachatele, který se drogovou problematikou a výrobou drog zabývá již dlouhá léta. Pro tuto trestnou činnost byl v hledáčku policistů již posledních 10 let, ale nepodařilo se jej vypátrat a dopadnout. Ve své činnosti byl velmi obezřetný a opatrný, aby se neprozradil. Často měnil dopravní prostředky, bydliště i místa, kde drogu vyráběl. Policistům tak dával minimum šancí, jak na jeho stopu přijít. Ani samotní distributoři nevěděli, kde se ukrývá. Pervitin si předávali na vlakových nádražích nebo u obchodních center, kam přijel a bezprostředně poté zase zmizel. Dopadnout se jej podařilo až při této realizaci hodonínským a uherskohradišťským policistům. Při domovní prohlídce a prohlídce nebytových prostor policisté zajistili kompletní varnu „nebývalých“ rozměrů, 110 gramů vyrobeného pervitinu ukrytého v mrazáku a finanční hotovost 60tisíc korun.

Pervitin vyráběl pouze jednou měsíčně v množství 200 a více gramů. To také bylo důvodem, proč se dlouhou dobu policistům nepodařilo vystopovat jeho bydliště a varnu. Pro léčiva si jezdil od Polska v doprovodu jiného vozidla, které mu tzv. čistilo cestu. Tam léky nakupoval u lékárnice, která mu za zvýšenou cenu léčiv tablety již vyloupala z blistrů a nachystala na přepravu. Pervitin pak vyráběl v půjčených prostorách jedné firmy na Zlínsku, které mu zajistil syn majitele. Vyrobenou drogu v průběhu měsíce dále rozprodával dalším distributorům, kteří ji vozili do regionů Hodonínska, Uherskohradišťska, Kroměřížska a Zlínska. Trestnou činnost, za kterou je nyní obviněn mu kriminalisté prokazují až do roku 2007.

V současné době jsou v případu obviněny čtyři osoby, ale je předpoklad, že další obvinění budou přibývat. Za výše uvedený trestný čin hrozí výrobcům a dalším osobám trest odnětí svobody na dva až deset let.

2. října 2015, por. Bc. Petr Zámečník

vytisknout  e-mailem