Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vyjednavač: „Nejhorší vyjednávání v životě!“

ZLÍNSKO: Zdrogovaná dívka na stožáru vysokého napětí. 

„Nejhorší vyjednávání, které jsme kdy zažili,“ shodla se dvojice vyjednavačů po dnešním úctyhodném dvouhodinovém výkonu. Snažili se komunikovat s mladou ženou, která vylezla na několik desítek metrů vysoký stožár vysokého napětí.
Incident se stal po poledni v Napajedlech na Zlínsku. Operační důstojníci okamžitě zavolali dva vyjednavače, kteří vyjeli komunikovat s mladou ženou. Ta vylezla na úplnou špičku stožáru vysokého napětí, prý kvůli nešťastné lásce. Po chvíli slezla asi do dvoutřetinové výšky, držela se cívek a obutá pouze v nazouvácích vanglovala na laně.
Dvouhodinové vyjednávání bylo jako noční můra. Žena totiž byla evidentně pod vlivem drog. Jednu chvíli si dokonce myslela, že je na lanovce a podaří se jí dostat se po lanech na druhý břeh řeky Moravy. S vyjednavači mluvila jen občas a odpovídala pouze na některé otázky. Ani jednomu z nich nechtěla dovolit, aby se k ní přiblížil. Oba vyjednavači pak využili připravenou hasičskou techniku. Jeden lezl po žebříku, ale zastavil se asi ve dvou třetinách. Žena ho nechtěla pustit blíž k sobě, neustále tvrdila, že se zvládne dostat po laně domů a nechce, aby se k ní někdo přiblížil. Druhý vyjednavač pak se dvěma hasiči vyjeli na plošině nahoru a na poslední chvíli ji strhli. Její život visel na vlásku. Nakonec se totiž žena, která byla po dvou hodinách strávených na stožáru, chytla lana a začala ručkovat pryč (viz fotografie). Hasiči ji chytili za kotníky a plošinu se povedlo v poslední sekundě nastavit tak, že žena spadla dovnitř. Veliké štěstí bylo také to, že se podařilo zkontaktovat energetickou společnost a zajistit, že stožár nebyl pod vlivem napětí.
Jednadvacetiletá žena ze Zlínska skončila v péči lékařů.
Náš nejzkušenější vyjednavač i jeho kolega se shodli na tom, že šlo o nejnáročnější komunikaci se sebevrahem, jakou kdy zažili.
Tuto tiskovou zprávu vydáváme mimo jiné také proto, abychom ukázali, co dokážou drogy. Jeden krok vedle a bylo po všem…

 

20. června 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem