Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vyjádření k televizní reportáži

ZLÍNSKÝ KRAJ: Vyjádření Krajského ředitelství policie Zlínského kraje ke zveřejněné výseči z projevu bývalého náměstka ředitele J. Vaňka 

Záznam, jehož část byla odvysílána v televizi 01.03.2015, pochází ze dne 01.11.2013. Na odvysílané části záznamu je zachycen bývalý náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro vnější službu plk. JUDr. Jaroslav Vaněk, jenž při svém vystoupení seznamoval nově přijaté příslušníky Policie ČR se zásadami služební kázně a sděloval zde některé prvky jeho subjektivního vnímání v oblasti použití zbraně a donucovacích prostředků.

Náměstek Vaněk odešel od Policie ČR v létě roku 2014 a na policisty účastnící se zákroku v Uherském Brodě v restauraci Družba jeho zveřejněné vyjádření nemohlo mít pravděpodobně zásadní vliv, neboť se jedná o déle sloužící policisty, kteří na tomto jednání přítomni nebyli, neboť, jak bylo uvedeno, řeč byla věnována nově nastupujícím policistům. Problematiku použití zbraně a donucovacích prostředků upravuje taxativním způsobem zákon o Policii ČR a navazující interní akty řízení.

Jaká byla na Krajském ředitelství policie Zlínského kraje služební atmosféra v uplynulých letech, nemůže současný ředitel objektivně posoudit. Ve výkonu funkce ředitele je od října 2014. Vyjádřit se k plošnému dopadu slov náměstka Vaňka na zasahující policisty by bylo subjektivní spekulací. Taktéž by bylo nutné posoudit celý kontext projevu a navazujících souvislostí.

2. března 2015, mjr. PhDr. Pavel B. Stránský, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem