Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyhoštění z naší republiky nebral vážně

KRAJ - Ve vyhošťovací vazbě skončil 24. října 2014 38letý cizinec. Muže zadrželli policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.  

Policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství Libereckého kraje sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření 38letému muži cizí státní příslušnosti ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Okresní soud v Praze jej v říjnu roku 2011 odsoudil za přečiny nebezpečné vyhrožování, porušování domovní svobody a výtržnictví k trestu odnětí svobody v trvání 3 měsíců a zařadil jej do věznice s dozorem. Současně mu uložil trest vyhoštění z území České republiky na dobu 30 měsíců, tedy až do dubna roku 2014. Muž byl následně fyzicky vyhoštěn a zároveň byl zařazen do evidence nežádoucích osob.

Ačkoli mu to bylo soudem zakázáno, do naší republiky se přesto vrátil a v listopadu 2012 zde neoprávněně pobýval. Dopustil se tak přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Obvodní soud pro Prahu 5 mu uložil tentokrát trest odnětí svobody v trvání 6 měsíců s odkladem na zkušební dobu 4 roky a opět mu uložil trest vyhoštění z území České republiky na dobu tří let, až do dubna roku 2017.

Muž však vyhoštění nebral vážně a do republiky se opakovaně přes všechny předešlé tresty vrátil, a to za prací. Dne 23. října 2014 jej v ranních hodinách kontrolovala hlídka Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  před jednou z ubytoven v Jablonci nad Nisou. Policisté při kontrole zjistili, že muž se v naší republice neoprávněně zdržoval od 16. října 2014. Policistům se prokázal platným občanským průkazem a ve chvíli, kdy zjistili, že je muž v evidenci nežádoucích osob, eskortovali jej na Odbor cizinecké policie v Liberci. Svým jednáním se muž opakovaně dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V tomto případě, aby nedošlo k dalšímu maření výkonu trestu vyhoštění,  již soudkyně Okresního soudu v Jablonci rozhodla 24. října 2014 o vzetí cizince do vyhošťovací vazby. Dle soudu muž přicestoval do České republiky i přestože věděl, že vykonává trest vyhoštění z České republiky. Přesto uzavřel v Čechách pracovní poměr a měl od dalšího roku dokonce v úmyslu v práci na území naší republiky pokračovat. Nyní mu hrozí, že může za mřížemi strávit další tři roky.

 

21. listopadu 2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem