Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhodnocení SPEED MARATHON 2023

Policisté během 24 hodin zkontrolovali přes 5000 vozidel. 

Speed marathon, dopravně bezpečnostní akce, před kterou policisté informovali širokou veřejnost o stanovištích, kde budou kontrolovat jejich rychlost. I přes širokou medializaci drtivá většina zjištěných přestupků byla porušení stanovených rychlostních limitů.
SPEEDMARATHON 2023SPEEDMARATHON 2023
Již tradiční celoevropská akce pořádaná v rámci evropského sdružení ROADPOL se konala v průběhu celého pátku 21. dubna 2023.
V průběhu celého března mohla veřejnost aktivně hlasovat na webových stránkách a policistům tak dávat tipy na lokality, které jsou podle jejich pohledu nebezpečné v souvislosti s vysokou rychlostí projíždějících vozidel. V letošním roce se do hlasování zapojilo více než 43 tisíc lidí. V předchozím roce byl zájem o událost o 7 tisíc menší.

Dostali jsme více než 7 600 tipů na místa v nejrůznějších regionech, které policisté vyhodnocovali na základě předem určených kritérií (např. četnost hlasů, konkrétní dopravně bezpečnostní situace v dané lokalitě, množství dopravních nehod, frekvence provozu a další.). Policisté vybrali téměř tisíc míst, kde v pátek dohlíželi na bezpečnost silničního provozu a kontrolovali dodržování stanovených rychlostních limitů. Z hlediska času začala akce na našich silnicích již po půlnoci a trvala 24 hodin.

Obecně lze konstatovat, že policisté se při každodenním výkonu služby zaměřují na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů. Kontroly pak zintenzivňují při speciálních akcích.

A ani letos nechyběly návrhy řekněme zajímavé či úsměvné, pro daný účel, ale ne zcela vhodné – policisté zaznamenali například návrh občanů na měření rychlosti na letišti, v lese mezi stromy nebo na řece. Jednalo se však pouze o ojedinělé případy.

A zde jsou výsledky akce. Do akce bylo nasazeno přes 701 policistů, kteří v průběhu dne zkontrolovali 5226 vozidel. I přesto, že byla veřejnost předem informována o stanovištích a celé akci, policisté zjistili během čtyřiadvaceti hodin celkem 2774 dopravních přestupků, z čehož 2146 případů bylo porušení stanovených rychlostních limitů. Policisté na místě projednali 1996 přestupků týkající se takzvaně porušení rychlosti v hodnotě téměř 1, 4 milionu korun.
Kromě shora uvedeného zjistili hlídky Policie ČR například 14 případů, kdy byl řidič pod vlivem alkoholu a 13 případů, kdy byl pod vlivem drog. Dále policisté projednali 92 přestupků, kdy byl porušen zákaz držet za jízdy hovorové zařízení. Rovněž jsme například projednali 81 přestupků, kdy nebyl řidič nebo spolujedoucí řádně připoután a v 5 případech bylo dokonce zjištěno, že je ve vozidle převáženo dítě bez řádného užití autosedačky.

V tuto chvíli stále probíhá vyhodnocování celé akce a na základě provedených analýz v různých lokalitách se policisté i v budoucnu na nejvíce problematická místa opět zaměří.


kpt. Irena Pilařová
tisková mluvčí PP ČR
24. dubna 2023

vytisknout  e-mailem