Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhodnocení priorit Policejního prezídia stanovených na rok 2013

Na rok 2013 stanovil policejní prezident čtyři důležité oblasti, na které se PP primárně zaměřilo. Jednalo se o oblast daňové problematiky spojené s nedovolenou výrobou alkoholu, pohonným hmot, apod., dále efektivní a komplexní odhalování trestné činnosti spojené s psychoaktivními látkami, třetí z priorit bylo zaměření se na informační kriminalitu a v neposlední řadě oblast hospodářské kriminality, potažmo důsledné a intenzívní vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti. 

Každoročně stanovuje policejní prezídium priority v několika oblastech. Pro rok 2013 se jednalo o následující: 
 
  1. Intenzivní zaměření se na oblast daňové kriminality a problematiky trestné činnosti spojené s nedovolenou výrobou alkoholu, pohonných hmot, apod.
  2. Efektivní a komplexní odhalování trestné činnosti v drogové problematice.
  3. Zaměření se na problematiku informační kriminality.
  4. Intenzivní a důsledné vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti v oblasti hospodářské a obecné kriminality.
 
Intenzivní zaměření na oblast daňové kriminality a problematiky trestné činnosti spojené s nedovolenou výrobou alkoholu, pohonných hmot, apod.
  • Primárně činnost týmu METYL v rámci všech služeb policie na celém území ČR, zlepšení spolupráce s dalšími orgány státní správy (GŘC, FÚ,ČOI,ČZPI,HZS) a nastavení metodiky z uvedeného případu do „běžného výkonu služby“.
  • Vznik meziresortní pracovní skupiny pro oblast PHM.
  • V rámci uskutečněných jednání bylo vypracováno několik legislativních návrhů, které by zamezily páchání této sofistikované trestné činnosti, jako např. návrh nového znění odst. 3 § 109 a odst. 6 § 109a zákona o DPH (návrh - doplnění odst. 3 v § 109 zákona o DPH na podzim bohužel neprošel Poslaneckou sněmovnou). Naopak poměrně velkým úspěchem bylo přijetí novely zákona o pohonných hmotách a vyhláška o registraci distributorů pohonných hmot, která nabyla účinnosti dne 21. 4. 2011. Předmětná novela zavádí povinnou registraci pro obchodníky s pohonnými hmotami. Z těchto právních předpisů vyplývají pro distributory a správce daně nové povinnosti. Tato registrace a následná výměna informací mezi daňovou a celní správou usnadní kontrolu daní. V kombinaci s novelou DPH, týkající se ručení za nezaplacenou daň, jde o další významný nástroj v boji proti daňovým únikům.
  • Rozšíření počtu policistů s oprávněním šetřit uvedenou trestnou činnost z 32 na 86.

Zásadní problém, který zaznamenáváme, řekl plk. Pospíšek, ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování,  "je nedostatek policistů vyšetřující daňovou trestnou činnost. Počet zpracovávaných trestních věcí je zcela neúměrný personálnímu obsazení. Nápad daňových trestných činů radikálně vzrostl, na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy evidují v současné době 71% nárůst nápadu u daňové kriminality.

Efektivní a komplexní odhalování trestné činnosti v drogové problematice             

  • Nejvyšší podíl trestných činů (cca 81 %) je spojen s výrobou, pašováním a prodejem drog. Nejvyšší podíl představuje drogová kriminalita spojená s pervitinem a konopnými látkami (cca 81%); podíl heroinu nebo kokainu nedosahuje ani 5 %. (5117 stíháno cca 3570 osob).
  • Tento stav souvisí s nárůstem počtu osob, které zneužívají omamné a psychotropní látky; střední odhady hovoří v České republice o cca 41 000 osob, z toho je zhruba 30 000 osob závislých na metamfetaminu (pervitin) a 8 000 zneužívá opiáty (diacetylmorfin/heroin a substituční preparáty na bázi buprenorfinu/subutex, rivotril, ravata aj.).    
  • Přímo souvisejícím problémem je sekundární (opatřovací) drogová kriminalita, tedy trestná činnost, kterou závislé osoby páchají pod vlivem OPL nebo za účelem jejich obstarání. Podle expertních odhadů tvoří problémoví uživatelé minimálně jednu třetinu pachatelů z celkového počtu registrovaných tr. činů, převážně drobné majetkové trestné činnosti.
Podle ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR  je největší koncentrace problému ve velkých městských aglomeracích (Praha, Ostrava, Brno), středních a severozápadních Čechách. Obchod s OPL ovládají v nejzávažnějších formách (velkovýroba, dovoz, vývoz) zpravidla cizinci (Vietnamci, Kosovoalbánci, Nigerijci, Turci), čeští občané se zapojují do distribučních i produkčních úrovní. 
  • Alarmující je zejména situace v severozápadních Čechách, kde je produkce OPL navázána na velmi masivní poptávku ze Spolkové republiky Německo. Se změnou produkčních schémat metamfetaminu úzce souvisí masivní nelegální dovoz léčiv s obsahem pseudoefedrinu zejména z Polska.

Zaměření se na problematiku informační kriminality 

  • Od počátku roku byla v kooperaci s Odborem bezpečnostní politiky MV ČR vytvořena "Koncepce rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat informační kriminalitu", která vzniká na základě vládního úkolu vyplývajícího z Koncepce boje proti organizovanému zločinu na období let 2011-2014.
  • V současné době jsou v rámci systemizací jednotlivých KŘ začleněna standardně pracoviště, která se zabývají uvedenou problematikou. V loňském roce se podařilo uvedená pracoviště vybavit potřebnou technikou, na kterou bylo vyčleněno cca 52 miliónů korun.

"Problematika informační kriminality je policejnímu prezidentovi navržena jako priorita i pro letošní rok, a to zejména s ohledem na potřebnou výchovu a vzdělávání odborníků, personální posílení uvedených pracovišť a nutnou mezinárodní spolupráci", informoval plukovník Pospíšek. "V uvedené oblasti jsou nejvíce patrné nové formy a metody páchání trestné činnosti", dodal Pospíšek. 

  • E-shopy - páchání trestné činnosti jedním pachatelem na mnoha webech i zahraničních, dosud šetřeno samostatně jako několik skutků na různých KŘ,
  • oblast mezinárodní spolupráce (bankomaty, převody peněz, využití BiItcoinů pro financování trestné činnosti, převody peněz za účelem jejich „vyprání“, trestná činnost mravnostního charakteru, zneužívání informací v obchodním styku, oblast ochrany duševního vlastnictví a autorských práv).
Intenzivní a důsledné vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti v oblasti hospodářské a obecné kriminality
 
Například tzv. kauza  "Vrták"
- v období od měsíce dubna 2009 do letních prázdnin 2013 docházelo na území České republiky k rozsáhlé majetkové trestné činnosti krádeží vloupáním do rodinných domů, které byly situovány v okrajových částech obcí tzv. satelitních měst. Trestné činnosti se nezávisle na sobě dopouštěly dvě skupiny pachatelů, které pocházely z Polska a České republiky. Obě skupiny obdobným způsobem s využitím vlastních nástrojů překonávali uzavírací mechanismus balkonových dveří nebo oken v přízemí domů.
 
HRADEC KRÁLOVÉ
Dne 16. července 2013 - v průběhu zatýkání byla zadržena skupina 8 polských občanů, přičemž po následných provedených úkonech bylo proti čtyřem z nich zahájeno trestní stíhání pro zločin a přečin krádež, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Škoda, která vznikla jejich protiprávním jednáním, byla předběžně vyčíslena na částku převyšující 35 milionů korun.  Čtyři pachatelé, ve věku 19, 34, 34 a 37 let,  skončili ve vazbě. Celkem došlo v uvedeném období k napadení nejméně 850 rodinných domů.
 
OSTRAVA
Podobně, jako kolegové z Východních Čech, se začali zvýšeným nárůstem případů krádeží vloupáním do rodinných domů v satelitních městech zabývat Moravskoslezští kriminalisté. Této sofistikované trestné činnosti se začala trojice pachatelů z Ostravska zabývat v říjnu roku 2012. Tito pachatelé rovněž za pomoci vlastních nástrojů vnikali po předchozím navrtání rámů oken či dveří do přízemních prostor rodinných domů, které prohledali a zcizovali finanční prostředky, hotovost, šperky, notebooky a drobnou elektroniku. Místa spáchání trestné činnosti si tipovali na internetu, k dopravě do vytipovaných lokalit využívali zejména vlaková spojení.
 
Zadrženi byli tři muži ve věku 36, 39 a 59 let z ostravského regionu. Škoda, kterou skupina pachatelů způsobila, se vyšplhala na částku 3,5 milionu korun. Při páchání trestné činnosti měli obvinění své úkoly jednoznačně rozděleny. Jeden z nich tipoval na internetu vhodné objekty, druhý se  zabýval přípravou a výrobou nástrojů. Proti všem bylo zahájeno trestní stíhání pro napadení nejméně 130 rodinných domů, přičemž u dvou pachatelů byly příslušným soudem shledány vazební důvody.
 
Jako jednu z nejzávažnějších forem majetkové trestné činnosti označil plk. Pospíšek trestnou činnost páchanou na seniorech. "Jedná se zejména o krádeže a podvody, kdy jsou na seniorech vylákávány finance", přiblížil.
 
"Policie eviduje zhruba tisícovku případů s nahlášenou škodou kolem 35 miliónů korun. I přes mírný pokles tohoto druhu TČ jsou i nadále na území republiky jak jednotlivci, tak i organizované skupiny (z Česka, ale i ze zahraničí - Polsko, Slovensko, Rumunsko), které uvedenou trestnou činnost páchají", shrnul ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Pospíšek.
 
 
 
Zpracovala:                                                                             plk. Bc. Milan Pospíšek, MSc.
mjr. Bc. Vlasta Suchánková                                                    ředitel ÚSKPV PP ČR
mluvčí PP ČR
20. 1. 2014 

 

vytisknout  e-mailem