Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Vyhodnocení kriminality v Karlovarském kraji za rok 2018

KARLOVARSKÝ KRAJ – Porovnání vybraných ukazatelů trestné činnosti v letech 2017 a 2018. 

Vývoj kriminality za rok 2018 v porovnání s rokem 2017 prezentoval v úterý dne 12. února 2019 na tiskové konferenci ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje plk. Mgr. Petr Macháček.

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje patří i v letošním roce mezi tři kraje s nevyšší objasněností trestných činů.  V loňském roce bylo v kraji zjištěno 5 034 trestných činů, což je pokles v porovnání s rokem 2017 o 50 trestných činů. 

V roce 2018 jsme zaznamenali nárůst především kybernetické kriminality. Kriminalisté řešili 138 skutků, což je o 72 skutků více než v roce 2017. Trestná činnost v oblasti kybernetické kriminality spočívala nejčastěji v podvodném jednání pachatelů v rámci prodeje zboží prostřednictvím internetových portálů nebo fiktivních e-shopů.

Mírný nárůst trestných činů byl v roce 2018 zaznamenán také u mravnostních činů. V loňském roce kriminalisté řešili o 5 trestných činů více oproti roku předešlému. Nejčastějšími trestnými činy byly pohlavní zneužívání nebo znásilnění.

U hospodářské trestné činnosti došlo v roce 2018 k nárůstu trestných činů o 62 skutků oproti roku předešlému. Nejvyšší nárůst byl zaznamenán u podvodů či zpronevěr. Zaznamenali jsme též zvýšený nápad na úseku padělání a pozměnění peněz, kde se nám podařilo odhalit dvě skupiny cizinců, které rozšiřovali v rámci Karlovarského kraje padělané peníze. Jednalo se zejména o padělané bankovky v nominální hodnotě 50 EUR, 50 USD a 100 USD. Celkem jsme u těchto dvou skupin zajistili více než osm desítek padělaných bankovek.

Mírný pokles byl v loňském roce sice zaznamenán u celkové majetkové kriminality, ale u konkrétních problematik došlo k nárůstu, a to téměř až o polovinu případů. Konkrétně se jedná o krádeže motorových vozidel a také vloupání do bytů, rodinných domů či víkendových chat. I z tohoto důvodu v letošním roce v návaznosti na celorepublikový projekt s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě a svým sousedům“ probíhají v rámci celého Karlovarského kraje preventivní kontroly převážně chatových oblastí, zda majitelé mají své nemovitosti řádně zabezpečené, kde policisté majitelům nechávají kartičky s důležitými radami, jak svůj majetek zabezpečit. Dále budou během letošního jara probíhat v různých obcí besedy s veřejností, kde občané získají zajímavé rady, jak si svůj majetek řádně zabezpečit.

V loňském roce došlo k poklesu trestných činů násilného charakteru, kdy bylo spácháno o 6 vražd méně oproti roku 2017 a o 10 méně trestných činů loupeží.

Na území Karlovarského kraje došlo také k navýšení celkového počtu evidovaných dopravních nehod. Nejvyšší nárůst je u dopravních nehod na parkovištích. Příčinou těchto dopravních nehod je nevěnování se řízení, což je zařazeno pod nesprávným způsobem jízdy. U dopravních nehod, při kterých došlo ke smrtelnému zranění jejich účastníků, bylo analýzou zjištěno, že v řadě situací nelze zjistit hlavní příčinu. Jde o dopravní nehody, při kterých řidič motorového vozidla vyjel ze svého směru jízdy mimo komunikaci nebo do protisměru z nezjištěných příčin, narazil do před ním jedoucího vozidla opět z nezjištěných příčin, chodec náhle vstoupil do vozovky před projíždějící vozidlo a podobně. V roce 2018 došlo k nárůstu usmrcených osob při dopravních nehodách o 9 osob oproti roku 2017, kdy bylo při dopravních nehodách usmrceno 12 osob. Z pohledu karlovarské policie je jeden z nejrizikovějších úseků silnice I/6 z Karlových Varů na Bochov. Jelikož se jedná o hlavní tah na Prahu, jde zde hustý provoz. Pokud se zde stane dopravní nehoda, má většinou právě nejtragičtější následky. V loňském roce došlo na silnici I/6 ke čtyřem smrtelným dopravním nehodám, při kterých bylo usmrceno 5 osob. Ke zvýšení bezpečnosti na této komunikaci by bezesporu pomohlo dobudování dálničního úseku mezi Karlovými Vary a Prahou a vytvoření směrově oddělené komunikace.

V roce 2018 výrazně vzrostl počet příslušníků přijatých do služebního poměru, a to díky cíleně zaměřené a aktivně prováděné celoroční propagaci a reklamě i díky celoplošnému zvýšení měsíčnímu příjmu a zavedení náborového příspěvku. Za rok 2018 bylo do služebního poměru přijato celkem 74 příslušníků.

Priority Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje pro rok 2019 jsou:

1. Nábor nových policistů,
2. efektivní a komplexní odhalování trestné činnosti v rámci nelegálních výrob a distribuce psychotropních látek a jedů
3. prohloubení a zintenzivnění spolupráce mezi Policií ČR a subjekty působícími v oblasti odhalování a postihování všech forem korupce a informační kriminality,
4. intenzivní a důsledné vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti v oblasti hospodářské a obecné kriminality,
5. udržení nastavených standardů práce policie ku prospěchu občanů, institucí, veřejné a podnikatelské sféry s cílem snížení nápadu trestné činnosti
6. vetší nasazení do přímého výkonu služby uniformované policie, zejména pokud jde o oblast BESIP.

nprap. Kateřina Krejčí
12. 2. 2019

Odkazy do noveho okna

Tisková konference ke kriminalitě za rok 2018

Tisková konference ke kriminalitě za rok... 

Detailní náhled

Tisková konference ke kriminalitě za rok 2018

Tisková konference ke kriminalitě za rok... 

Detailní náhled

Tisková konference ke kriminalitě za rok 2018

Tisková konference ke kriminalitě za rok... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem