Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výhodná koupě?

LITOMĚŘICKO – Místo mobilu, pár brambor... 

Internetovou inzerci a nákup zboží za výhodnou cenu využívá mnoho lidí. Při těchto nákupech je však nutná obezřetnost. Jak můžete přijít o své finance, aniž byste obdrželi objednané zboží, dokládají níže uvedené případy.

Policisté přijali oznámení o podvodném jednání od dvaapadesátiletého muže z Terezínska, který si prostřednictvím internetového inzertního portálu objednal traktor. Prodávající nabízel za lákavou cenu zemědělský stroj, který má několikanásobně vyšší hodnotu. Podmínkou byla platba předem na zahraniční bankovní účet. Poškozený zaplatil bankovním převodem více než 70 tisíc korun, ale na traktor čekal marně. Údajný „prodejce“ s ním přestal komunikovat. Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

V uplynulém týdnu přijali podobné oznámení také policisté ze Štětí. Na služebnu se dostavil třiačtyřicetiletý muž, který  chtěl koupit za výhodnou částku mobilní telefon, který prostřednictvím sociální sítě nabízela neznámá žena. Telefonní přístroj mu byl zaslán na dobírku za 11 tisíc korun. Když poškozený balíček otevřel, čekalo ho nemilé překvapení. Místo mobilního telefonu nalezl v balíčku několik brambor. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po neznámé pachatelce intenzivně pátrají.

Policisté upozorňují!
Pokud nakupujete přes internet, buďte obezřetní! Anonymita nahrává podvodníkům, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně monitoru. Vybírejte si prověřené obchody. Výhodně nižší cena proti normálu je podezřelá.  Buďte při nákupu přes internet velice obezřetní a ověřte si na internetu spolehlivost a recenzi prodejce. Nikdy neplaťte celou částku předem!

Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že Vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.

20. ledna 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŔP ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem