Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výhodná investice?

LITOMĚŘICKO – Opatrnost a rozvaha se vyplatí! 

Pokud zvažujete, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli přislíbené vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a „naletět“ je poměrně snadné. Vedle investic různého charakteru nabízejí podvodníci také pomoc s nákupem virtuálních měn, často s příslibem velkého výnosu.

Oznámení o údajném podvodu přijali policisté od 80letého muže ze Štětí. Dotyčný byl telefonicky osloven údajným zástupcem firmy, která se zabývá zhodnocením finančních prostředků prostřednictvím obchodů s akciemi.
Nejprve musel poškozený zaslat neznámému podvodníkovi počáteční vklad v řádu několika tisícikorun a poté byl přesvědčen, aby si nainstaloval do svého počítače aplikaci umožňující vzdálený přístup. Prostřednictvím této aplikace došlo z jeho internetového bankovnictví k odčerpání finanční hotovosti ve výši 150 tisíc korun bez jeho vědomí. Dle instrukcí neznámé osoby si poškozený nainstaloval výše zmíněnou aplikaci i do svého mobilního telefonu odkud mu prostřednictvím platebních karet rovněž odešlo bez jeho vědomí více než 40 tisíc korun. Celkovou škodu poškozený vyčíslil na bezmála 200 tisíc korun.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. V případě dopadení a soudem uznané viny hrozí neznámému pachateli až osmiletý trest odnětí svobody.

investice

Doporučujeme:

  • Ke každé investici přistupujte jako k rizikové a nikdy k investování či nákupu nepoužívejte celé své jmění.
  • Před tím, než se rozhodnete investovat, zjistěte si, jak fungují velké burzy a investiční platformy a nákup a prodej.
  • Vždy pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti. Rozhodně nespoléhejte jen na internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník.
  • Nespoléhejte na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu, podvodné stránky bývají profesionálně zpracované.
  • NIKDY neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači.
  • Chraňte své osobní, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • Pokud již údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
  • Pozor na reklamy! Podvodníci si mohou jednoduše zaplatit reklamní kampaň s odkazy na svoje podvodné stránky. Takové reklamy se pak mohou objevit kdekoli, klidně i na prověřených stránkách.
  • Také na našich webových stránkách se můžete dozvědět více.

20. července 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem