Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vyhlédl si cizí chatu

KROMĚŘÍŽSKO: Pachatel majiteli odcizil věci v hodnotě za více jak dvacet jedna tisíc korun. 

V sobotu dopoledne byli bystřičtí policisté vysláni do chatové oblasti v katastru obce Rusava. Podle oznamovatele tam došlo k vloupání do jedné z chatek.

Pachatel se někdy v průběhu uplynulých čtrnácti dní zaměřil na chatu, kterou vlastní pětačtyřicetiletý muž. Nejdříve překonal zámek na dveřích kůlny a uvnitř následně odcizil AKU baterii, motorovou pilu, sekyru, elektrocentrálu a žebřík. Poté vypáčil zadní vstupní dveře samotné chaty. Dovnitř ale nevstoupil a místo opustil.

Zloděj tímto jednáním způsobil škodu odcizením věcí za více jak dvacet jedna tisíc korun a poškozením dveří čtyři sta korun. Dopustil se tak trestných činů krádež a porušování domovní svobody, za což mu po dopadení hrozí až tříleté vězení.

 

Před každým odjezdem z chaty je důležité ji řádně zabezpečit před nezvanými hosty. Pachatelé, kteří se do rekreačních chalup vloupávají, si vybírají především odlehlé a nezabezpečené objekty.

Chatařům doporučujeme, aby při odjezdu řádně uzamkli dveře a uzavřeli okna. Dobré je zavírat i okenice. Zárubně lze zpevnit ocelovým pásem, dveře je možné vybavit bezpečnostními zámky, na okna lze nainstalovat mříže. Mimo to je vhodné využít elektronické zabezpečení.

Velkým lákadlem pro zloděje jsou viditelně umístěné cennější předměty (elektronika, starožitnosti). Při delší nepřítomnosti by si je lidé měli z chat odvést. Je dobré si dopředu cenné věci nafotit a opsat si výrobní čísla elektroniky.

 

15. února 2016, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem