Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vydírání žen

V poslední době se po Příbrami pohybuje muž, který se snaží kontaktovat samostatně jdoucí mladé ženy a dívky. 

     Standardní průběh je, že je pozoruje, jde za nimi a v momentě, kdy jsou sami, je osloví a činí jim neslušné návrhy. Služba kriminální policie a vyšetřování v Příbrami šetří již tři případy.
     Pachatel by měl být dle popisu sestaveného od oznamovatelek ve věku 20-30 let, 172-180 cm vysoký, krátkých světle hnědých či blonďatých vlasů. Měl světlou pleť a hovořil česky. Na sobě měl tmavou bundu, pravděpodobně šusťákovou a džíny roztrhané na stehně. Žádáme veřejnost, aby v případě, že měli podobnou zkušenost či spatřili muže takového vzhledu a chování, aby kontaktovali tísňovu linku 158. Policie podniká kroky k tomu, aby k dalším případům již nedocházelo, jde o zesílené hlídky státní a městské policie po městě, zvláště u škol.

     Obvyklé preventivní rady při napadení: při kontaktu pachatelem je dobré, když jej osoba překvapí tím, že je připravena. Dá najevo, že není pouze pasivní oběť. Je vhodné i využívání technických prostředků, např. slzotvorné či pepřové spreje, paralyzéry, alarmy, intenzivní svítilny, ale je možné použít i to, co máme po ruce - klíče, píšťalku, deštník. Pokud je možnost, že napadeného mohou slyšet jiní lidé, potom je důležité křičet a volat o pomoc.
     V každodenním životě se v naší bezprostřední blízkosti objevují znepokojující situace, které nejsou příjemné nám ani našemu nejbližšímu okolí. Tím, že se nás obvykle ohrožení osobně netýká, posilujeme svůj pocit bezpečí a nabýváme tak dojmu, že nám se přece nic takového stát nemůže. Ale každý z nás se může ocitnout v rizikové situaci a lhostejnost určitě naši ostražitost snižuje.

vytisknout  e-mailem