Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vydírání taxikáře

JIČÍNSKO - Muž si vzal na pomoc nůž. 

Na začátku tohoto týdne jičínští kriminalisté obvinili ze zločinu vydírání a přečinu krádeže 36letého muže z Trutnovska. Ten si v pátek 9.4. v Jičíně zavolal svého známého taxikáře, po kterém po usednutí do vozidla začal požadovat peníze. Začal řidiči vyhrožovat rozbitím auta a zabitím. Poté vytáhl nůž, který zabodl do sedačky. Taxikáře, který z obavy o život na ulici 17. listopadu v Jičíně zastavil a vyběhl ven, začal okolo auta s nožem v ruce honit. Na místo byla přivolána hlídka, která muže zadržela, a převezla na služebnu k dalším úkonům. Muž byl podroben dechové zkoušce s výsledkem téměř 2,4 promile. Nůž, který útočník těsně před příjezdem hlídky odhodil, policisté našli v přilehlém křoví. Jednalo se o nůž s 20cm čepelí. K žádnému zranění naštěstí nedošlo.
První ze dvou krádeží, z kterých je nyní viněn, se dopustil na konci loňského roku v obci Libuň, kde příležitostně pomáhal se stavbou domu. Ze stavby bez vědomí majitele naložil do majitelova vozidla různé nářadí, s kterým odjel. Po cestě však v obci Kbelnice havaroval (podrobné informace zde). Škoda na vozidle byla vyčíslena na 40 tisíc korun a na odcizeném nářadí na více než 10 tisíc korun.
Další krádeže se dopustil na začátku března, kdy v jednom obchodním domě odcizil jednu láhev Božkova v hodnotě 170 korun. Za pokladní zónou byl však zastaven ostrahou. Láhev, kterou odcizil, byla bez poškození vrácena do prodeje.
Krádeží se dopustil, přestože byl v srpnu 2017 odsouzen za obdobnou trestnou činnost na 20 měsíců do vězení, jehož brány naposledy opustil na konci července loňského roku. Z evidence rejstříku trestů policisté zjistili, že muž má celkem 13 záznamů odsouzení za různé trestné činy jak majetkových tak i násilných. Dohromady měl ve vězení strávit téměř 18 let.
Policisté kvůli důvodné obavě, že uprchne nebo bude v trestné činnosti pokračovat, podali podnět na vzetí do vazby. Soudce následný návrh státního zástupce akceptoval a muž je od pondělí (12.4.) stíhán vazebně.
Pokud ho soudce uzná vinným, může být poslán na 2 až 8 let do vězení.

por. Iva Kormošová
18.4.2021, 10.00

Odkazy do noveho okna

Vydírání taxikáře

Jičínsko 

Detailní náhled

Vydírání taxikáře

Jičínsko 

Detailní náhled

Vydírání taxikáře

Jičínsko 

Detailní náhled

Vydírání taxikáře

Jičínsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem