Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vydírání přepravní společnosti

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV se od března roku 2017 zabývali případem vydírání a šíření poplašné zprávy, jehož obětí se stala tuzemská soukromá společnost podnikající v oblasti dopravy a přepravy osob. 

V březnu roku 2017 oznámil neznámý pachatel uložení nástražného výbušného systému v prostředcích hromadné dopravy osob výše uvedené dopravní společnosti. Zároveň měl prostřednictvím sociálních sítí a e-mailu kontaktovat přímo majitele společnosti a požadovat po něm vyplacení částky v řádu několika desítek tisíc Euro. Své výhrůžky měl podle našich závěrů stupňovat tím, že pokud jeho podmínka nebude splněna, dojde k dalším oznámením o uložení nástražného výbušného systému. Tímto způsobem tak mohlo dojít k faktické likvidaci podnikání poškozeného.

Na konci března roku 2018 obvinili detektivové NCOZ třicetiletého již opakovaně soudně trestaného muže ze spáchání zločinu vydírání (§ 175 odst. 1, odst. 2 písm. d trestního zákoníku), spáchaného ve stadiu pokusu a z přečinu šíření poplašné zprávy (§ 357 odst. 1, odst. 3 písm. e trestního zákoníku).

Jedná se o muže, který je již obžalován ze spáchání zločinu vydírání (§ 175 odst. 1, odst. 2 písm. d trestního zákoníku), spáchaného ve stadiu pokusu formou spolupachatelství, a z přečinu šíření poplašné zprávy (§ 357 odst. 1, odst. 3 písm. e trestního zákoníku), kterých se měl dopustit vůči stejné soukromé společnost podnikající v oblasti dopravy a přepravy osob v roce 2016. K jeho zadržení došlo na podzim roku 2016 v Hondurasu. Soudní líčení je vedeno Městským soudem v Brně. Tento muž použil stejný způsob spáchání trestné činnosti jak v roce 2016, tak i v roce 2017.

Při odhalování této trestné činnosti spolupracovali detektivové NCOZ s Interpolem, a využili také mezinárodní justiční spolupráce s několika státy.

V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na 8 let. V dané trestní věci vykonává dozor Městské státní zastupitelství v Brně.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
23. května 2018


 

vytisknout  e-mailem