Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vydírání po internetu

Písek – Jakmile pošlete své intimní fotografie či videa, mají Vás. 

Písečtí kriminalisté řeší běhen letošního roku mnoho případů vydírání přes internet. Bohužel jde o kauzy, jejichž objasňování je velmi komplikované a dopátrat se konkrétních pachatelů ve virtuálním světě často prakticky nelze. Zveřejňujeme proto několik případů, jako vysvětlení toho, jak podvodníci a vyděrači na síti pracují. Ano, pracují! Cíl je jediný, získat od poškozených peníze.

První případ je již z února letošního roku, kdy mladého muže z Písecka oslovila na sociální síti Facebook neznámá „žena“. Lechtivá konverzace skončila videopřenosem s autoerotikou, a to bylo to, co vyděrač potřeboval získat. Následovaly výhrůžky, že pokud nepošle platbu 10 000 Euro, video se dostane ke všem kontaktům a blízkým osobám.

Od letních měsíců do současné doby přijali policisté a kriminalisté dalších sedm oznámení od uživatelů různých sociálních sítí, kteří se dostali do stejné situace. Šlo například o Facebook, Instagram, Snapchat.

Další mladý muž reagoval na sítí na žádost o přátelství od neznámé ženy, která mu posílala „své“ obnažené fotografie, vyzývavá komunikace vedla opět k tomu, aby i muž zaslal fotografie, což udělal a stal se také obětí vydírání.

Koncem července se dostala do podobné situace dokonce dívka, které ještě nebylo patnáct let. Na snapchatu ji kontaktoval muž, který ji posílal intimní fotografie a žádal to samé od ní. Vyhrožoval pak dívce také tím, že ublíží členům její rodiny.

Počátkem srpna zaplatil mladý muž několik desítek tisíc korun za to, že intimní video, které poslal neznámé ženě, dál nezveřejní. Samozřejmě, že to nestačilo a vyděrač chtěl další a další platby.

V polovině září dokonce došlo k tomu, že muž, který využíval k seznamování se se ženami různé sociální sítě a posílal jim často obnažené fotografie, uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za policisty. Zalekl se informace, že jednou z žen, které fotografie posílal je i dítě. Pokud se tedy nechce dostat do problémů, ať rodině dívky pošle 200 000 korun. Zadaná platba neprošla přes kontrolu v bance a úřednice muži doporučila, ať podá trestní oznámení.

V polovině října na instagramu konverzoval v angličtině mladík s dívkou, která z něj opět vylákala intimní fotografie a následovalo vydírání. Několik plateb muž vyděračům poslal, ti samozřejmě neskončili a vyžadovali další a vyšší částky.

V listopadu už jsme přijali další dvě oznámení. Lechtivá konverzace, vylákání fotografií a videí a vydírání.

V souvislosti s těmito případy radíme jediné, nikdy neposílejte své intimní fotografie či videa a rozhodně vyděračům nic neplaťte. Ve chvíli, kdy tak učiníte, můžete se stát opakovaně obětí a nad tím, co jste natočili a vyfotografovali, naprosto ztrácíte kontrolu.

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

14. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem