Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vydíral je

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Vyděrač měl lidem navyšovat dluh a vyhrožovat ublížením na zdraví.  

Kriminalisté odhalili dlouhotrvající vydírání, kterého se měl na Uherskohradišťsku dopouštět sedmačtyřicetiletý muž. „Nejdříve půjčil lidem peníze, a když mu nezaplatili včas, tak jim navyšoval splátky a mužům začal vyhrožovat ublížením na zdraví, ženám zavlečením do nevěstince. Obvinili jsme jej z vydírání čtyř osob a způsobení škody přes 3,5 milionu korun,“ předestřel vedoucí uherskohradišťského oddělení obecné kriminality Jan Dibďák.

První z případů se začal odvíjet na začátku roku 2006, kdy za tímto majetným mužem přišel třicátník s žádostí o půjčku dvaceti tisíc korun, které potřeboval pro vyřízení hypotéky. Oslovený muž mu peníze půjčil a vystavil mu směnku na 30 tisíc korun s dohodnutým termínem splátky za jeden měsíc. Třicátník ale peníze nesplatil a věřitel mu svévolně navýšil dluh na 50 tisíc, přičemž původní směnku nestornoval. Muži se ale nedařilo peníze splácet a čtyřicátník mu začal vyhrožovat, že pokud nezaplatí, přijede si pro něj domů a odveze ho na neznámé místo, odkud se už nevrátí. Svévolně mu navíc navyšoval dluh a muž ze strachu před výhrůžkami se snažil splácet penězi z hypotéky. Po uhrazení více než 1,2 milionu korun měl být „dluh“ splacen. Vyděrač ovšem začal tvrdit, že mu ještě stále dluží 200 tisíc korun a začal mu osobně na různých místech v okrese, stejně jako telefonicky vyhrožovat, že pokud nezaplatí, fyzicky ho zlikviduje nebo ublíží jeho příbuzným. Navíc opět začal svévolně navyšovat dlužnou částku. Vydíraný muž požádal svého známého, ať si na sebe vezme úvěr, aby mohl těmito penězi platit vyděrači uměle vytvořený dluh. Na konci roku 2011 už celková částka, kterou si vyděrač pomocí výhrůžek vynutil, dosahovala 3,4 milionu korun.

V průběhu těchto let měl obviněný muž vydírat ještě další tři lidi. Třicátníkovi, který si od něj půjčil 30 tisíc korun, měl vyhrožovat fyzickou likvidací, únosem do Ruska nebo vězením. Dluh měl narůst na 100 tisíc a kvůli nesplácení jej měl vyděrač i několikrát fyzicky napadnout. Jeho přítelkyni vyhrožoval, že pokud její partner nezaplatí, zavleče ji do nevěstince, kde si bude muset dluh odpracovat.

Další ženě, která si od něj půjčila 50 tisíc korun, vystavil směnku na 75 tisíc korun. Peníze prý nestíhala platit, a tak jí měl obviněný muž vyhrožovat pomluvou v zaměstnání a veřejným zesměšněním. Žena mu vrátila 30 tisíc korun. Jako splátku dalšího dluhu jí měl obviněný muž nabídnout provozování sexuálních služeb pro něj samotného a s dalšími muži, které on sám sjedná. Třicátnice s tím nakonec souhlasila. Vyděrač ji měl k pokračování v těchto sužbách v dalších měsících donutit hrozbou zveřejnění videonahrávek sexuálního styku s ním.

Po rozsáhlém vyšetřování a důsledných výsleších obvinili uherskohradišťští kriminalisté sedmačtyřicetiletého muže ze spáchání trestného činu vydírání, za což mu ze zákona hrozí trest vězení od dvou do osmi let. Obviněný muž je stíhán vazebně.

 

30. leden 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem