Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vydával se za vysloužilce Cizinecké legie

JABLONEC NAD NISOU – Muž, který se vydával za vysloužilce Cizinecké legie a spolupracovníka francouzské tajné služby i ambasády, z důvěřivé ženy vylákal statisíce. 

Komisař z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou v uplynulých dnech zahájil trestní stíhání 54letého muže jako obviněného ze spáchání přečinu podvod, kterého se dopustil v loňském roce. Tehdy se využil náhodného telefonického kontaktu s ženou, se kterou se dříve neznali. Obviněný se jí představil jako vysloužilec Cizinecké legie a také spolupracovník francouzské tajné služby i ambasády. Poté se samozřejmě i několikrát setkali osobně a během léta se muži podařilo pod záminkou různých potřeb ze ženy vylákat téměř 300 tisíc korun.

Při svém podvodném jednání obviněný ženě tvrdil, nemůže dosáhnout na své finanční prostředky, které jsou blokované u jeho advokáta v zahraničí, u něhož si i záměrně schoval údajně platební kartu. Jedenáct finančních částek z ženy vylákal s tím, že je potřebuje například na tzv. informátory a provoz své pracovní činnosti. Proto, aby mohl pro tajnou službu pracovat, mu také na jeho přání několikrát v půjčovně zapůjčila vozidlo. Poté se ještě společně domluvili na koupi vozidla, aby si ho nemuseli půjčovat. Vůz v hodnotě 249.000,- Kč samozřejmě zaplatila žena a naštěstí jí hned poté, co prozřela, zůstal, a obviněný odjel v té době neznámo kam.

Po celou dobu obviněný, ženě sliboval, že jakmile bude míst přístup ke svým penězům, vše jí vrátí. Aby umocnil svoji situaci, přidával k tomu smyšlené příběhy o tom, jak byl v zahraničí ženatý, jak mu zemřel syn v Anglii při autonehodě a také to, že on sám má bydlení v Rakousku. Když žena postupně začínala zjišťovat, že se tyto historky nezakládají na pravdě, žádala obviněného opakovaně o vrácení peněz. Ten si sbalil své osobní věci a z místa jejich společného bydliště odešel. Následně jí ještě na účet naštestí poslal částku 100.000,- Kč. Jeho dluh vůči ženě tak zůstal na částce téměř 200 tisíc korun.

Kriminalisté v rámci úkonů prováděných v trestním řízení vyhlásili celostátní pátrání, při kterém jim velmi významně pomohli kolegové z Oddělení hospodářské kriminality v Havlíčkově Brodě, kteří obviněného prověřují pro obdobnou trestnou činnost. Havlíčkobrodským kriminalistům se podařilo podvodníka vypátrat a zadržet v Praze. Obviněnému tak nyní za spáchání uvedeného přečinu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

K osobě obviněného můžeme ještě sdělit to, že v uvedeném jednání není žádným nováčkem. V rejstříku trestů má již 18 záznamů, a to majetkového charakteru – především podvody a zpronevěry.

V souvislosti s tímto případem upozorňujeme všechny důvěřivé ženy, aby v podobných situacích byly opravdu obezřetné. Podvodníci typu obviněného jsou opravdu přesvědčiví a dokáží člověka přesvědčit o jakémkoliv nesmyslu. Vždyť obviněný v tomto případě ženě nikdy nijak nevyhrožoval ani nebyl na ni hrubý. Naopak získal si její plnou důvěru a v některých případech to byla i ona, která mu ty peníze k dispozici nabízela.


17. 1. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem