Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vydával se za revizního technika

České Budějovice - Kontrolujte osoby, které vpouštíte domů, jenž se mohou vydávat za kontrolory zařízení! 

Českobudějovičtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality objasnili případy podvodných kontrol elektroměrů, elektrických bojlerů na vodu a jiných zařízení v domácnostech.

Případy se odehrály počátkem ledna letošního roku, kdy pravděpodobně 54 letý muž z Kutnohorska obcházel po jihočeském statutárním městě byty seniorů, kde po záminkou kontroly uvedených zařízení, vnikal do vnitřních částí, kde požadoval úhrady ve výši několika tisíc korun. S tím někteří nesouhlasili a tak z bytů odcházel. V jednom případě se mu však podařilo nepozorovaně v pokoji odcizit částku 12 000 korun, kterou si přisvojil.

Kriminalisté mu zatím prokázali nejméně čtyři případy, ale je zcela možné, že poškozených bude víc.

Včera ho strážci pořádku zadrželi a převezli na oddělení, kde se jim k činu doznal.  Na základě toho mu bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro naplnění skutkové podstaty přečinů Krádež a Porušování domovní svobody. Zároveň podali státní zástupci návrh na vzetí do vazby.

V souvislosti s tímto případem upozorňujeme všechny spoluobčany, aby si do bytů nevpouštěli osoby, které se mohu za revizní techniky či kominíky a jiné osoby vydávat a nabízet kontroly zařízení. Pokud máte někoho objednaného, přesto si nechávejte si předkládat osvědčení a průkaz.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

17. března 2021

vytisknout  e-mailem