Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Vydával se za poslíčka nebo balíkovou službu

KRAJ - Kriminalisté ho viní z osmi skutků. 

V uplynulých dnech ukončili kriminalisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se svými kolegy z Rychnova nad Kněžnou, Trutnova a Náchoda vyšetřování případu muže, který se měl dopustit v součtu celkem osmi trestných činů majetkového charakteru, přičemž tři skutky měl spáchat za dobu nouzového stavu letos na jaře.

Trestnou činnost měl páchat od října loňského roku až do června roku letošního, kdy se podařilo jeho konání kriminalistům zastavit a postupně rozkrýt osm trestných činů, kterých se měl dopustit na seniorech a tělesně postiženém, přičemž celková vzniklá škoda dosahuje částky téměř 20 tisíc Kč.

Vzhledem k hrozbě vysokého trestu soudce hned v červnu akceptoval návrh státního zástupce na vzetí obviněného do vazby.

Zkraje srpna letošního roku podali kriminalisté trutnovskému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby na 52letého muže, za což mu soud vzhledem k mimořádným okolnostem souvisejících s nouzovým stavem může uložit až osmiletý trest odnětí svobody

Okresní soud v Trutnově se případem zabýval 26. 8. 2020.

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
31. 8. 2020

Pod textem je k dispozici i audiozáznam.

---------------------------------------------------------------------------------------------

V těchto dnech krajští kriminalisté, ve spolupráci s kolegy z Trutnova, Náchoda a Rychnova nad Kněžnou zahájili trestní stíhání proti 52letému muži z Náchodska, kterému kladou za vinu nejméně 7 krádeží v domovech seniorů či domech s pečovatelskou službou na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku, ke kterým mělo docházet v období od října 2019 do současnosti.

Smutným zjištěním bylo, že muž nepřestal okrádat izolované seniory ani v době nouzového stavu. Téměř ve všech případech na výpravy do domovů vyrážel na kole. Před dveřmi zazvonil na některý ze zvonků a vydával se za balíkovou službu, poslíčka nebo někoho, kdo hledá zaměstnance. Uvnitř objektu se vloudil do bytu či pokoje seniora pod záminkou napsání vzkazu pro sousedního obyvatele nebo někoho z personálu. Nechal si od starých lidí přinést papír a psací potřeby, někdy i vodu k pití. Mezitím jim sebral peníze nebo peněženku s jejich finanční hotovostí i doklady. Celkovou škodu kriminalisté sečetli na bezmála 17.000 korun.

Ale pokud se muž spoléhal na svůj nenápadný vzhled i špatnou paměť seniorů, tak se přepočítal. Díky záznamům z bezpečnostních kamer kriminalisté zadokumentovali nejen to, kdy a jak se muž za seniory dopravoval, ale i jeho vizáž pod rouškou a v neposlední řadě i právě získaný lup. Protože 3 ze 7 zadokumentovaných případů provedl v době nouzového stavu, vyšetřovatel proti němu zahájil trestní stíhání podle vyšší trestní sazby, a to pro zločin krádeže vloupáním (ke vniknutí do objektů užíval lsti), v případech mimo nouzový stav pak za přečiny krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. 

Vzhledem k hrozbě vysokého trestu soudce akceptoval návrh státního zástupce na vzetí do vazby a jeho další vyšetřování probíhá vazebně. 

por. Mgr. Eva Prachařová
9.6.2020

vytisknout  e-mailem