Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vydával se za jejího bratra, připravil ji o padesát tisíc

ZLÍNSKO: Pětaosmdesátiletá žena naletěla podvodníkovi.  

Včera o půl druhé odpoledne se na tísňové lince policie rozezněl jeden z mnoha telefonů toho dne. Vyděšená stařenka se snažila policistům vysvětlit, že před pár minutami přišla o část svých úspor. Policisté okamžitě vyrazili do Malenovic, do bytu pětaosmdesátileté ženy, která se zařadila mezi další podvedené a okradené seniory.
 
Tentýž den po poledni začal u babičky doma zvonit telefon, pevná linka. Když jej zvedla, ozval se pro ni cizí, mužský hlas. Zeptala se tedy, zda mluví se svým bratrem a proč má takový divný hlas. Muž odpověděl, že je její bratr a je pouze nachlazený. Dál se už příběh odvíjel podle podobného scénáře, jako ostatní události týkající se starších lidí. Neznámý muž požádal „svou sestru“ o půjčku padesát tisíc korun s tím, že právě stojí v bance a potřebuje tuto částku nutně na doplacení dluhu. Stařenka odvětila, že se půjde podívat, zda má tolik peněz v hotovosti doma. Když zjistila, že ano, ochotně s půjčkou souhlasila. Muž po pár minutách zavolal znovu a požádal, zda by mohla peníze poslat po jeho dobrém kamarádovi, protože on v tuto chvíli nemůže z banky odejít. Asi po půl hodině tedy přišel do jejího bytu, kam jej sama pozvala, cizí muž, představil se jako kamarád jejího bratra, ona mu odevzdala obálku s penězi, které před ním přepočítala, a rychle zase odešel. Musel totiž, podle jeho slov, být za pár minut zpět v bance a peníze tam odevzdat. Teprve poté starší paní zavolala svému bratrovi, aby se zeptala, jak to v bance dopadlo. Ten jí odvětil, že od rána sedí doma a nikde nebyl. V tu chvíli jakoby do ní udeřil blesk. Den předtím totiž viděla ve zpravodajství podobný případ podvedené ženy a napadlo ji, že jí se něco podobného nemůže stát.
 
Policisté na místě odebrali všechny potřebné stopy, které budou vyhodnocovat. Neznámého mladého muže snědé pleti prověřujeme pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Trestní sazba je v tomto případě až pět let odnětí svobody.
 
 
 
25. července 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem