Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vydával se za bratra, aby se vyhnul trestu

ZLÍNSKO: Nápad mu nevyšel. 

Policisté z Luhačovic sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestných činů poškození cizích práv a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání jednačtyřicetiletému muži z Ostravy, protože se v létě při silniční kontrole u Luhačovic vydával za svého o rok mladšího bratra a řídil v době, kdy měl soudem uložený zákaz řízení motorových vozidel až do roku 2027. Podvod vyšel najevo a muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Podezřelý muž jel v polovině července loňského roku od přehrady v Luhačovicích, když ho zastavili policisté. Vzhledem k tomu, že má zakázáno řízení motorových vozidel, neměl u sebe řidičský průkaz, ani žádné další doklady. Uvedl údaje totožnosti svého o rok mladšího bratra, na kterého je podobný a policisté mu vystavili potvrzení o blokové pokutě na místě nezaplacené, kterou měl uhradit do uvedeného data.

Nic netušícímu bratrovi přišlo pár měsíců poté upozornění o nezaplacení blokové pokuty. Požadovanou částku ihned uhradil a začal zjišťovat, kdo, kdy a za co mu blokovou pokutu uložil. Když zjistil veškeré podrobnosti, bylo mu jasné, k čemu došlo. Protože on sám byl v době spáchání přestupku doma v Ostravě, začal mít podezření, že údaje vedoucí k jeho totožnosti zneužil jeho bratr, který se o totéž pokusil již před pár lety. Podal na něj proto trestní oznámení.

Policisté začali po podezřelém muži pátrat. Protože se ale nezdržuje na jednom místě, naopak místa svého pobytu neustále mění, museli po něm vyhlásit pátrání. Po nějaké době se policistům podařilo muže vypátrat v Ostravě. Ke svému jednání se šestkrát trestaný recidivista přiznal.

20. ledna 2021, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem