Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vydání vozidla pro účely znaleckého zkoumání

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

„Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. Vás tímto prosím o popis procesu zadržení vozidla při autonehodě za účelem jeho zkoumání soudním znalcem a následném parkování vozidla do jeho vyzvednutí oprávněnou osobou, včetně způsobu kalkulace všech souvisejících nákladů s odtahem a parkováním.
Mám zájem vědět hlavně konkrétní zákony a paragrafy související s výše popsaným procesem, způsob a formu informování o zadržení a možnosti vyzvednutí vozidla (kdo informuje, poučení, postup v případě úmrtí vlastníka / oprávněné osoby, atd.), lhůty pro vyzvednutí a parkování vozidla, ceny (náklady) za odtažení, ceny za případné parkování a místo parkování.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila tuto žádost a poskytla žadateli následující informace:

V případě dopravní nehody, kde je podezření z přestupku a řidič uplatňuje technickou závadu, tak policista postupuje dle čl. 36 Závazného pokynu policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (dále jen „ZPPP č. 160/2009“), který zní:
                Technická závada
            (1) Jestliže je podezření, že k dopravní nehodě došlo vlivem technické závady vozidla nebo takovou závadu uplatňuje účastník dopravní nehody, policista vyrozumí neprodleně příslušný správní orgán, který je oprávněn přibírat znalce a zpravidla do 48 hodin věc oznámí příslušnému správnímu orgánu pro podezření z naplnění skutkové podstaty dopravního přestupku. Spisový materiál obsahuje
a) ohledání místa dopravní nehody,
b) plánek místa dopravní nehody,
c) získané informace od účastníků dopravní nehody,
d) výslech toho, kdo technickou závadu uplatňuje s konkrétním dotazem na uvedenou technickou závadu a její projevy.
            Zbylý spisový materiál se příslušnému správnímu orgánu doručí do 30 dnů ode dne, kdy se policejní orgán o skutku dozvěděl. V případě, že věc dopravní nehody je šetřena jako trestný čin, přibere policejní orgán znalce nebo konzultanta podle právního předpisu.
            (2) Vznikne-li podezření, že k dopravní nehodě došlo vlivem technické závady vozidla nebo takovou závadu uplatňuje účastník dopravní nehody, a k potvrzení nebo vyloučení této závady bude postačovat zkoumání v oboru kriminalistika v odvětvích elektrotechnika, defektoskopie, metalografie a technická diagnostika, policista postupuje v souladu s interním aktem řízení.

Policista může na místě takovéto dopravní nehody požádat účastníka o vydání vozidla za účelem jeho zkoumání. V případě, že toto účastník odmítne, tak se policista při výslechu řidiče zaměří mimo jiné i na skutečnosti týkající se technické závady.
V případě, že v tomto případě účastník souhlasí s vydáním vozidla pro účely dalšího zkoumání, tak policista vyrozumí operačního důstojníka o potřebě odtahu vozidla z místa dopravní nehody za účelem jeho zkoumání Policií ČR. V tomto případě následně operační důstojník vyrozumí Nehodové centrum pojišťoven nebo odtahovou službu, kterou má příslušné krajské ředitelství policie nasmlouvanou a následně je vozidlo odtaženo do prostor areálu Policie ČR nebo prostor odtahové služby. V případě využití odtahového vozidla Nehodového centra pojišťoven tento odtah je hrazen Policií ČR. V případě využití jiného odtahového vozidla je úhrada za odtažení upravena smlouvou krajského ředitelství policie s odtahovou službou.

Dále může nastat případ, kdy policista přímo z místa dopravní nehody, kde její účastník uplatňuje technickou závadu na vozidle, vyrozumí pracovníka příslušného správního orgánu, který se dostaví na místo dopravní nehody a celá věc dopravní nehody včetně vozidla, u kterého je uplatňována technická závada, je mu zde následně po provedení všech úkonů předána. Na místo se může dostavit i soudní znalec, kterého na místo přizve pracovník příslušného správního orgánu. Spisový materiál dopravní nehody pak policista předá příslušnému správnímu orgánu v souladu s čl. 36 ZPPP č. 160/2009.

V případě dopravní nehody, kde je podezření z trestného činu a účastník dopravní nehody uplatňuje technickou závadu, policista postupuje také v souladu s čl. 36 ZPPP č. 160/2009. V těchto případech, kdy je potřeba přibrat znalce nebo konzultanta postupuje policista dle ustanovení § 105 a § 157 odst. 3 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu.
V případech dopravní nehody, kdy je podezření z trestného činu a účastník dopravní nehody uplatňuje technickou závadu na vozidle, ale vozidlo odmítá vydat, policista postupuje dle ust. § 79 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu, podle kterého je oprávněn odejmout věc, která je důležitá pro trestní řízení.

V případech, kdy jsou vozidla jejich účastníky na místě dopravní nehody vydána pro jejich další zkoumání, tak je k jejich odtažení využíváno odtahových služeb Nehodového centra pojišťoven nebo jiných odtahových služeb, se kterými mají jednotlivá krajská ředitelství policie uzavřenou smlouvu pro tyto případy, jak již bylo uvedeno výše. I v těchto případech jsou vozidla odtahována do areálu Policie ČR nebo do prostor odtahových služeb.

O odtažení vozidla, místě, kde je vozidlo uskladněno, a o možnosti vyzvednutí vozidla po jeho zkoumání soudním znalcem, je následně vyrozuměn vlastník vozidla, popř. jeho řidič nebo pozůstalé osoby. Vyrozumění o možnosti vyzvednutí vozidla provádí policejní orgán telefonicky nebo písemně příslušné osobě, vozidlo by mělo být následně vyzvednuto v co možné nejkratší době.

K hrazení odtahů povinný subjekt dále sděluje, že v případě využití odtahových vozidel Nehodového centra pojišťoven hradí odtah příslušné krajské ředitelství policie, které odtah vozidla nařídilo. V případě využití odtahových služeb, se kterými mohou mít jednotlivá krajská ředitelství policie smlouvu, jsou podmínky úhrady za odtažení vozidel, popř. za jejich parkování, uvedeny v dané smlouvě. Náklady za odtažení vozidla mohou být u každého případu rozdílné (vzdálenost k místu předmětné dopravní nehody, použití vyprošťovací techniky apod.). V případech, kdy náklady za odtažení vozidla hradí policie, tak částka na uhrazení je fakturována příslušné součásti policie ze strany jednotlivých odtahových služeb.   


pplk. JUDr. Lucie Žárská, 17. 3. 2016

vytisknout  e-mailem