Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Výbušnina pod autem?

Řidička hazardovala se svým životem – neznámý předmět odstranila z auta a převážela ho v kufru auta. 

Pár minut po třinácté hodině přijal operátor tísňové linky 158 volání od strážníků městské policie, které oslovila řidička Toyoty s tím, že si na podvozku svého vozidla nalezla podezřelou, blikající krabičku. Do Koněvovy ulice proto s podezřením na nález nástražného výbušného systému vyjeli policisté včetně pyrotechnika a psa, speciálně vycvičeného na vyhledávání výbušnin. Policisté z místního oddělení na Jarově okamžitě uzavřeli nejen bezprostřední okolí zaparkované Toyoty, al i ulici Ostromečskou a Lukášovu. Přivolaný pyrotechnik nakonec zajistil blikající krabičku a potvrdil, že se nejedná o výbušninu, ale s největší pravděpodobností měla žena na vozidle připevněné sledovací zařízení. Žena se pak policistům svěřila s tím, že sledovací zařízení může mít na svědomí její partner.
 
Jednatřicetiletá řidička pak ale policistům sdělila poměrně šokující informaci. Plastové krabičky s blikající diodou a dráty totiž nalezla už v Choceradské ulici na Praze 4, kde parkovala. Neznámý předmět poté z auta sama odstranila, uložila ho do kufru a odjela na Žižkov. Tam pak krabičku nosila v kabelce až do chvíle než potkala hlídku, které nález oznámila.
 
Policisté proto opětovně apelují na veřejnost, aby v případě takovýchto podezřelých nálezů okamžitě přivolala policejní hlídku prostřednictvím tísňové linky 158 a předešla tak neštěstí.
 
Jaká jsou tedy pravidla při nálezu podezřelého předmětu, majícího charakter zbraně, střeliva či výbušniny, shrnul v jednoduchých bodech preventista pražského krajského ředitelství por. Bc. Ladislav Beránek:
 
  • pokud najdete takový předmět, ihned opusťte bezprostřední místo nálezu (kriminalistické stopy se při ohledání místa nálezu zajišťují i v okruhu několika metrů od nálezu),
  • snažte se zamezit přístupu jiných osob k místu nálezu a zastavte veškeré práce v okolí nálezu (některé výbušniny se mohou iniciovat při otřesu či tlaku),
  • ihned kontaktujte Policii ČR, nejlépe na tísňovou linku 158 a vyčkejte do příjezdu hlídky (neodcházejte, vaše informace mohou být pro nás velmi důležité).   

por. Bc. Jana Rösslerová 22. 11. 2014

vytisknout  e-mailem