Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výbuch v sídle ruské tajné služby v Archangelsku vyšetřují jako terorismus

31. října 2018 Pobočkou ruské tajné služby FSB v severoruském Archangelsku otřásl výbuch, který má nejspíš na svědomí sedmnáctiletý mladík. Do budovy přinesl nálož a při její explozi zahynul, uvedli vyšetřovatelé, kteří případ řeší jako teroristický útok. Totožnost pachatele ani jeho motivy dosud neoznámili. Exploze zranila tři pracovníky FSB. 

O události byl informován prezident Vladimir Putin, uvedl mluvčí Kremlu. 

„Podle předběžných zjištění osoba, která vstoupila do budovy, vytáhla z tašky blíže neurčený předmět, který jí po určité době vybuchl v rukou a způsobil zranění neslučitelná se životem,“ oznámil ruský Národní protiteroristický výbor.

Mluvčí archangelské správy FSB Jelizaveta Semušinová mezitím médiím potvrdila, že při explozi zahynul muž, který nepracoval u FSB. Ta je nástupkyní sovětské tajné policie KGB. 

Vyšetřovací výbor následně podle agentury TASS upřesnil, že výbuch způsobil sedmnáctiletý mladík, který při explozi přišel o život.

Na sociálních sítích a v médiích se objevil snímek předpokládaného pachatele. 

Zdravotníci podle agentury Interfax dělali maximum, aby mladíka udrželi při životě, ale během poskytování první pomoci zraněný zemřel.

„Explodovalo blíže neurčené výbušné zařízení. Tři (lidé) jsou v nemocnici. Totožnost mrtvého se zjišťuje. Zločin se odehrál uvnitř budovy,“ řekl novinářům místní gubernátor Igor Orlov. Informoval také o posílení bezpečnostních opatření na místech, kde dochází k větší koncentraci lidí, jakož i u státních a veřejných zařízení. 

Sídlo FSB bylo po výbuchu evakuováno, doprava v okolí přerušena a agenti FSB a policisté prověřovali doklady všech kolemjdoucích.

„Soudruzi, spáchám na vás teroristický útok“

Atentátník prý několik minut před útokem zveřejnil varování. „Soudruzi, teď v budově FSB v Archangelsku bude spáchán teroristický útok. Odpovědnost za něj beru na sebe. Příčiny jsou vám naprosto jasné,“ napsal na internetovém chatu uživatel, který používal symboliku levicové teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF). Ta kdysi v Německu připravila o život tři desítky lidí. 

Uživatel dodal, že „FSB vyrábí případy a mučí lidi“. Ostatní uživatelé chatu měli podle serveru Newsru.com dojem, že mají do činění s provokatérem. 

Newsru.com dodal, že na sociálních sítích se objevil i snímek průkazu jednoho studenta, ale není jasné, zda jde o doklad patřící pachateli. 

Média připomínají obdobný případ z dubna loňského roku, kdy během přestřelky v podatelně FSB v Chabarovsku tři lidé přišli o život. Útočník byl identifikován jako místní neonacista. Ještě před střelbou zabil instruktora nedalekého střeleckého klubu, kde se zmocnil zbraní. Při incidentu byl zabit jeden pracovník FSB, jeden návštěvník a také útočník. Tajná služba později upřesnila, že útočil osmnáctiletý mladík, který patřil k neonacistické skupině. 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/mrtvy-u-pobocky-ruske-tajne-sluzby-duh-/zahranicni.aspx?c=A181031_091330_zahranicni_jumi

vytisknout  e-mailem