Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Výbuch v Divadelní ulici - Aktualizace

Přibližně pět minut před desátou hodinou došlo v Divadelní ulici k výbuchu v jednom z tamních domů. 

Jelikož se dům nachází v křižovatce ulic Divadelní Krocínova, došlo vlivem výbuchu k poškození oken bytů, či výloh provozoven i v dalších navazujících ulicích, tedy především Karolíny Světlé a částečně i Bartolomějské. Skleněné výplně byly poškozeny také například v Národní třídě a dalších přilehlých ulicích. Na základě oznámení přijatého na linku 158 vyrazily na místo události všechny složky Integrovaného záchranného systému. Jako první byli na místě hasiči a policisté pohotovostní motorizované jednotky. Tyto jednotky okamžitě zahájily vyproštění zraněných ze sutin výbuchem poškozeného domu, a evakuaci osob z ostatních budov, u kterých bylo podezření na narušení statiky. Celkem bylo evakuováno 230 osob, a to ať ze soukromých domácností, tak kanceláří a jiných komerčních prostor. V návaznosti na tuto událost došlo okamžitě k úplné uzavírce ulic Divadelní, Krocínova a Karolíny Světlé. Posléze byla tato uzávěra rozšířena o Smetanovo a Masarykovo nábřeží, most Legií a Národní třídu. Tyto komunikace byly uzavřeny jak pro pěší, tak pro veškerou dopravu. Z tohoto důvodu docházelo k odklonu dopravy v křižovatkách Jiráskovo a Palachovo náměstí. Přibližně v patnáct hodin došlo k obnovení provozu, které ale trvalo přibližně půl hodiny, neboť policisté opětovně zjistili přítomnost větší koncentrace plynu na Národní třídě u Kavárny Slávie. Proto opětovně následovala úplná uzavírka shora zmíněných komunikací, která tentokrát trvala necelou půl hodinu, během které pracovníci plynáren závadu našli a doposud pracují na jejím odstranění. Stejně tak pokračují odklízecí práce v domě v Divadelní ulici, které budou dle hrubých odhadů trvat až do zítřka. Po jejich ukončení přijdou na řadu policejní vyšetřovatelé, kteří budou ve spolupráci s vyšetřovateli hasičů zjišťovat konkrétní příčinu výbuchu. Obyvatelé okolních domů se do svých domácností v Divadelní a Krocínově ulici a ulici Karolíny Světlé začali vracet nedlouho po čtrnácté hodině. Do bytů je doprovázeli policisté, kteří dokumentovali za přítomnosti majitelů vzniklé škody.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 29. 4. 2013
 
Aktualizace ke dni 9. května 2013 - Kriminalisté Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy, kteří vyšetřují výbuch v Divadelní ulici zjistili, že místem úniku plynu bylo potrubí ležící v zemi ještě několik metrů před domem.  K tomuto závěru došli na základě provedené tlakové zkoušky plynového potrubí. Inkriminované místo se nachází pod chodníkem v Divadelní ulici, na kterém jsou v tuto chvíli vzpěry, které poškozený dům podpírají. K místu úniku se kriminalisté budou tedy moci dostat, až ve chvíli kdy budou tyto vzpěry odstraněny a pokročit tím ve vyšetřování celé události.
 
Kriminalisté touto cestou opětovně žádají, aby se ten kdo tak ještě neučinil, dostavil nahlásit vzniklé škody v souvislosti s tímto výbuchem. Více informací naleznete zde.

por. Bc. Jan Daněk - 9. května 2013

vytisknout  e-mailem