Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Výbuch a požár domu - aktualizace

Frenštát p. R.: Policisté pokračují v prověřování události 

Navigace v článku:

 

 

                           

Informace k 6. 3. 2013, 13.00 hodin

Dnes 6.3.2013 ocenil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák pět příslušníků Integrovaného záchranného systému, mezi nimi též policistu územního odboru Nový Jičín, kpt. Bc. Petra Albrechta. Ocenění proběhlo v souvislosti s nedávným neštěstím ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Kpt. Bc. Petr Albrecht byl jedním z prvních, kteří se na místě podíleli na záchranných pracích a spolupodílel se na organizaci následných činností policistů na místě. Zde Vám přinášíme pohled na neštěstí očima oceněného policisty... 

nahoru    
*   *   *   *   *
   
Informace k 22. 2. 2013, 23.50 hodin

Znalci Odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje odvětví genetiky dokončili analýzy a srovnání profilů DNA. Závěry znalců pak znamenají ve svém důsledku identifikaci páté a šesté oběti výbuchu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Nalezené lidské ostatky, jež byly vyzdvihnuty ze sutin domu, jsou ostatky obou pohřešovaných žen.

Celkem si tak výbuch vyžádal šest mrtvých (tři děti, dvě ženy, muž) a jedenáct zraněných osob.

 por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
22. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
Informace k 22. 2. 2013, 14.10 hodin
 
Policisté Obvodního oddělení policie Frenštát pod Radhoštěm dnes přijali oznámení o zveřejnění informací k falešné sbírce obětem výbuchu. Dosud nezjištěná osoba (či osoby) měla zveřejnit prostřednictvím internetu informace pro potenciální dárce. Zveřejněno bylo číslo odlišného bankovního účtu, na který měli dárci poukazovat finanční prostředky určené obětem výbuchu. O nesprávnosti této skutečnosti informoval městský úřad rovněž veřejnost pomocí upozornění na falešnou sbírku. Policisté nyní zjišťují všechny okolnosti skutku, ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin podvodu.
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
22. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
 
Informace k 22. 2. 2013, 13.00 hodin
 
Tak, jak jsme informovali v předchozích dnech, skupina kriminalistů pokračuje v prověřování okolností zločinu obecného ohrožení ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vzhledem k avizovaným úkonům znovu upozorňuji, že v této fázi prověřování nebudeme zveřejňovat každodenně nové informace, neboť nejsou k dispozici. Opakovaně jsme uvedli, že prováděné úkony – výslechy zúčastněných, závěry znalců jsou otázkou týdnů i měsíců. Při klíčové změně informací a možnosti tyto skutečnosti zveřejnit, učiníme tak obratem, bez ohledu na dobu. Kriminalisté, kteří pracují s poškozenými či pozůstalými, registrují výrazný negativní vliv médií na tyto osoby v jejich tíživé životní situaci. Tomuto faktu se pak přizpůsobují prováděné úkony. Některé zúčastněné tak nyní nelze, vzhledem k těmto okolnostem, podrobovat zamýšleným, nutným úkonům. Znovu proto apelujeme na humánnost a etiku vůči rodinám a blízkým obětí.
 
Zkoumání znalců
 
Konstatuji, že dosud nemáme k dispozici závěry znalců ve vztahu k identifikaci oběti či obětí. Lidské ostatky, jež byly nalezeny a vyzdvihnuty ze sutin, dosud nebyly ztotožněny. Klíčovými budou pravděpodobně závěry expertů z odvětví genetiky. K samotné analýze profilu DNA lze dodat, že v ideálním případě, není-li zkoumaný biologický vzorek degradován, možno očekávat výsledek expertízy v řádech hodin. Průměrně lze celý proces charakterizovat nutnými osmi až deseti hodinami. Pokud ovšem došlo k degradaci ostatků, může si proces srovnání profilů DNA a následného ztotožnění vyžádat týdny až měsíc. Znalec pak dodává, že Odbor kriminalistických technik a expertiz KŘP MSK ročně provede zkoumání 5 000 – 6 000 vzorků. Jejich drtivou většinu tvoří zajištěné stopy z míst činů. Samotný proces identifikací ostatků je zastoupen v mnohem menší míře. Jsou to případy nálezů různých kosterních ostatků či neznámých mrtvých.
 
Ale v intenzivním procesu jsou i experti oboru mechanoskopie. Vyhodnotí předložené mechanoskopické stopy a určí mechanismus jejich vzniku, případně jakým nástrojem byly způsobeny. Laicky lze tuto činnost popsat jako nalezení identifikačního znaku na zajištěné stopě, její nalezení na předmětu či srovnávací stopě, využíván je i komparační mikroskop. Ročně znalci OKTE KŘP MSK odzkoumají zhruba 40 000 stop.

 
   
 

plk. Mgr. Martin Červíček, policejní prezident, zvukový spot z tiskové konference v Ostravě 19.2.2013

plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, zvukový spot č.1 a zvukový spot č. 2 z tiskové konference v Ostravě 19.2.2013  
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
22. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
  
Informace k 20. 2. 2013, 14.30 hodin
 
I dnes pokračuje skupina kriminalistů v prověřování jednotlivých okolností výbuchu domu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Úkony, které jsou před námi, zahrnují desítky a desítky různých činností, od výslechů počínaje znaleckými posudky konče. Podrobit výslechu zraněné či zúčastněné, je zatím v některých případech nereálné, ať pro jejich aktuální zdravotní či psychický stav. Vzhledem k uvedenému neočekávejte informační posun ve věci každodenně. Jakmile to situace umožní a jakoukoliv novou skutečnost budeme moci zveřejnit, učiníme tak neprodleně.
 
Zatím nelze konstatovat ani identitu další oběti. Již od včerejšího dne soudní znalci zjišťují všechny informace, které by přinesly jednoznačné konstatování k identifikaci nalezených lidských ostatků. Pro jejich stav však není dosud možné tento závěr učinit.
 
Nezměnilo se ani prověřování směrem k jednotlivým verzím. Dosud jsme nevyloučili žádnou z prověřovaných možností, je faktem, že prioritní je verze úmyslného zločinu. Předběžně lze potvrdit dvě ohniska požáru, nicméně ani zde nemáme závěry znalců, kteří i v dalších, okolnostmi lišícími se případech, mnohdy potřebují k vypracování posudků řádově týdny i měsíce (samozřejmě záleží na složitosti předmětné věci).
 
I dnes musím zopakovat (vzhledem k informování některých médií), že policisté nedisponovali před událostí žádnou informací, která by nasvědčovala jakémukoli riziku. V letošním roce nepřijali moravskoslezští policisté žádné podání občana, v němž by podezřelý figuroval jako potencionální pachatel násilné či jiné trestné činnosti. Ani v předchozích letech (2011, 2012) tomu nebylo jinak. Policistům nebyla oznámena informace, která by nasvědčovala možnému či jakémukoli následku tohoto charakteru. Z dosud realizovaného prověřování vyplývají také informace, že mužovo chování před událostí rovněž nesvědčilo k následnému úmyslnému incidentu. Ani vůči blízkým se muž v daný den neměl chovat nezvykle.
 
Shrnu-li uvedené informace, pak z dosud vedeného prověřováním, nebyla zjištěna žádná skutečnost, která by predikovala výbuch (tedy mužovo chování, jednání, nenaznačovalo předmětný následek).
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
20. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
 
Informace k 19. 2. 2013, 13.30 hodin
 
V současnosti na prověřování okolnosti věci pracuje skupina krajských kriminalistů (KŘP MSK), specializujících se na prověřování nejzávažnější násilné trestné činnosti. Prvotně je nutné identifikovat oběti, stejně jako zjistit další informace nutné k vypracování znaleckých posudků.
 
I nadále prověřujeme několik verzí k příčině exploze. V současnosti je intenzivně prověřována verze úmyslného zločinu, neboť do současnosti zjištěné informace nasvědčují faktu konkrétní podezřelé osoby, která zemřela v souvislosti s výbuchem. Nadále jsme však nevyloučili ani verzi neúmyslnou, například technické závady.
 
Policisté zajistili řádově desítky stop, které budou následně podrobeny zkoumání znalců. Lze předpokládat vyžádání posudků expertů z oboru elektro, chemie, mechanoskopie, biologie, soudního lékařství, zdravotnictví, požární ochrany a dalších. Dnes bylo započato se soudními pitvami.
Před námi jsou výslechy svědků, s některými zraněnými osobami nebylo dosud možné, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, komunikovat.
 
Jakmile dojde k informačnímu posunu, který bude možno zveřejnit, učiníme tak. Nicméně jen vypracování znaleckých posudků je často otázkou týdnů a měsíců. I v tuto chvíli kriminalisté pokračují v doohledání sutin a úkonech nutných k identifikaci obětí.
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
19. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
 
Informace k 18. 2. 2013, 19.30 hodin
 
Shrnující informace jsou v současné době následující:
Prohledávání objektu již bylo ukončeno. Co se týká obětí, včera bylo nalezeno tělo mrtvého muže, přičemž policisté měli informace o pohřešování 5 osob. V průběhu noci na dnešek pak byla v objektu při prohledávání nalezena těla tří osob ve věku do 18 let a tělo jedné či dvou dospělých osob. Všechna těla byla převezena soudnímu lékaři, který provede soudní pitvu, která by mohla odpovědět na otázku příčiny úmrtí. Proběhly identifikace mrtvých, až na ostatky, kdy stále nevíme, zda se jedná o jednu či dvě dospělé osoby. I toto je otázka pro soudního lékaře.
 
Policisté dnes pokračovali v zajišťování případných stop, a to zejména po umožnění vstupu do objektu. Všechny stopy řádně zajistili a budou podrobeny expertize na odboru kriminalisté techniky a expertiz krajského ředitelství. Policisté tak pokračovali v intenzivní práci, která pro ně začala ohlášením události. I nadále probíhá analýza informací od osob bydlících v okolí domu a dalších osob. Všechny informace je potřeba řádně vyhodnotit. Jedná se o náročnou práci, kdy bylo a je zapotřebí kontaktovat desítky osob. Policisté jsou i nadále v úzkém kontaktu například s hasiči, kteří budou požádáni o odborné vyjádření z hlediska požáru. Připadá v úvahu například i vyžádání si znaleckého posudku z oboru plynárenství.
 
Analýza všech informací, vypracování posudků, odborných vyjádření a obdobně je velmi náročná činnost v řádech hodin, dnů až týdnů.
 
Na právní kvalifikaci či vyšetřovacích verzích se nic nezměnilo, policisté krajského ředitelství (krajští kriminalisté) zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Stanovili několik vyšetřovacích verzí. Ani v této chvíli ale není možné žádnou z verzí potvrdit, či vyvrátit. Jednalo by se o spekulace a neradi bychom veřejnost mylně informovali. Kriminalisté tak i nadále zjišťují informace, zda k výbuchu a požáru došlo například nezaviněně, nebo naopak, zda se jednalo o úmysl.
 
Dnes v noci a popřípadě i dále, podle potřeby, budou policisté střežit místo události z důvodu ochrany případného majetku občanů, který se v zasaženém objektu nachází. Policisté se takto snaží i zabránit případnému ohrožení zdraví osob, které by se mohly k objektu zdevastovanému požárem přiblížit. K objektu samotnému se musí vyjádřit statik, se kterým jsou policisté v kontaktu.
 
Když se podíváme na nasazení policistů, na místě byli policisté ze všech služeb - dopravní, pořádkové i kriminální. Včera se jednalo celkově o více než 40 policistů, dnes v noci a přes den bylo nasazeno téměř 30 policistů.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
18. 2. 2013
 
*   *   *   *   *
 
Informace k 18. 2. 2013, 12.30 hodin
 
Prvotní informace směřovaly k faktu, že je pohřešovaných 5 osob, z toho 3 do 18 let. V této chvíli je možné potvrdit, že v průběhu noci byla v objektu při prohledávání nalezena těla tří osob ve věku do 18 let a s největší pravděpodobností tělo jedné dospělé osoby. S ohledem na citlivost celé události prosíme o respektování faktu, že nebudeme k tomuto poskytovat bližší informace. V této souvislosti ještě informace, že i při této události plně fungují policejní psychologové, kteří jsou v přímém, úzkém kontaktu s osobami, kterých se událost týká.
 
Propátrávání objektu policisty a zajišťování případných stop není prozatím s ohledem na jeho stav po výbuchu a požáru možné, neboť je potřeba zajistit jejich bezpečnost i bezpečnost dalších osob, které se v něm budou pohybovat či pohybují. Policisté však již od nahlášení události zjišťují všechny okolnosti, které s ní mají jakoukoli souvislost. Zajišťují dostupné stopy, samozřejmostí je důkladné zjištění informací od osob bydlících v okolí domu a dalších osob. Všechny informace je potřeba řádně vyhodnotit, analyzovat. Jedná se o náročnou práci, kdy bylo a je zapotřebí kontaktovat desítky osob.
 
Policisté krajského ředitelství (krajští kriminalisté) zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Stanovili několik vyšetřovacích verzí. V této chvíli ale není možné žádnou z verzí potvrdit, či vyvrátit. Jednalo by se o spekulace a neradi bychom veřejnost mylně informovali. Kriminalisté tak i nadále zjišťují informace, zda k výbuchu a požáru došlo například nezaviněně, nebo naopak, zda se jednalo o úmysl.
 
Stále platí, že některé informace se mohou případně v návaznosti na další zjištěné skutečnosti změnit. Budeme vás samozřejmě průběžně informovat.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
*   *   *   *   *
Informace k 17. 2. 2013, 8.00. hodin
 
Výbuch a požár domu
 
Frenštát p. R.: Ranní výbuch a požár panelového domu 
 
Dnes krátce před 4. hodinou  ranní přijali policisté informaci, že ve Frenštátu pod Radhoštěm  (okres Nový Jičín) mělo dojít k výbuchu v domě. Okamžitě  vyjeli na místo…
 
Informace, které jsou k dispozici, se mohou v návaznosti na vývoj události a další zjištěné skutečnosti samozřejmě změnit, nicméně  v této chvíli je možné  konstatovat, že v panelovém domě  ve Frenštátu pod Radhoštěm mělo dojít k výbuchu plynu a následnému požáru. Jedna osoba zemřela a je několik zraněných osob, přičemž jejich počet se nadále zjišťuje. Několik osob z domu je nyní  pohřešováno.

Po ohlášení výbuchu přijeli na místo policisté z nejbližších obvodních oddělení a další policisté územního odboru Nový  Jičín a dále například  příslušníci speciální pořádkové jednotky. Policisté se po příjezdu na místo prvotně snažili evakuací zajistit bezpečí osob, nyní probíhají další práce, přičemž samozřejmostí je úzká spolupráce s hasiči a zdravotníky.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
17. 2. 2013
nahoru
 
 

 

 

vytisknout  e-mailem