Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vybrala peníze z cizích vkladních knížek

PROSTĚJOVSKO - Všechny prosázela na automatech v mobilní aplikaci. 

Minulý týden sdělili policisté z obvodního oddělení Němčice nad Hanou podezření 40leté ženě ve zkráceném přípravném řízení z trestného činu krádež, za který jí dle trestního zákoníku s ohledem na výši způsobené škody hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.

Podezřelá od konce roku 2019 pracovala jako zaměstnanec úřadu, kde měla přístup k finančním prostředkům. Peníze se pro ni staly vábničkou a v červnu roku 2022 odcizila finanční hotovost 600 000 Kč. Tento skutek byl z naší strany řádně prověřen a zadokumentován pro trestný čin zpronevěra a na státní zastupitelství byla předána zpráva o výsledku zkráceného přípravného řízení.

To ale nebylo jediné provinění podezřelé, které vyšlo najevo a o němž při prvním prověřováním případu zpronevěry pomlčela. Obrat nastal na sklonku loňského roku, když si dva senioři přišli vybrat finanční hotovost ze svých vkladních knížek, které jim dotyčná založila a na kterých mělo být celkově uloženo něco málo přes 626 000 Kč. Jiná pracovnice na přepážce ale na jejich požadavek zareagovala negativně s tím, že zde žádné peníze uloženy nejsou, ale že vše nechá prověřit. Později se zjistilo, že podezřelá v době mezi srpnem roku 2021 a lednem 2022 postupně peníze z vkladních knížek vybírala a použila je pro svoji potřebu. Při výslechu uvedla, že peníze již nemá, protože je všechny prosázela na automatech v aplikaci, kterou si stáhla v mobilním telefonu.

por. Mgr. Miluše Zajícová
21. dubna 2023

vytisknout  e-mailem