Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výběr preventivních aktivit

HRADECKO – sociální i situační prevence  

V průběhu měsíce června hradecký preventista zrealizoval několik preventivních aktivit, kdy v některých se jednalo1 o situační prevenci. V daných případech preventista reagoval na případy krádeží jízdních kol a vloupání do vozidel. Dále policista realizoval tři přednášky v Preventivně informačním centru, prezentoval činnost policie na dětském dnu, nebo přednášel v centru přátelskému rodině pěstounským rodinám o rizicích virtuální komunikace.

V průběhu 6. a 7. června vyrazil hradecký preventista společně s kolegyní z obvodního oddělení za hradeckými cyklisty a k jejich bicyklům. Na různých místech v rámci města Hradec Králové, policisté umístili na zaparkovaná jízdní kola preventivní letáky – cyklistická desatera. Kde se mimo jiné dočtou rady k bezpečnému uložení jízdních kol. Dále především komunikovali s občany o tom, jak a čím nejlépe své jízdní kolo zabezpečit, jaká místa k zaparkování jsou vhodná, nebo na jakém kole je vhodné vyrazit do města. V průběhu akce měli policisté možnost zhlédnout několik druhů zajištění jízdních kol. Viděli například jistě ne moc odolné "laciné"tenké zámky, nebo úzké „řetízky“. Na druhou stranu se setkali i s masivními lankovými zámky, zámky s pevným masivním třmenem, nebo velmi bezpečný způsob uzamčení pomocí speciálních kolostavů, které jsou na mnoha místech v Hradci Králové, které se uzamykají pomocí cylindrické vložky. Tento způsob uzamčení jízdního kola policie může jen doporučit.

Další týden ve dnech 14. a 15. června policisté vyrazili rovněž do ulic města Hradec Králové, kde se však formou letáků a osobních rozhovorů snažili upozornit řidiče na fakt, že jejich vozidlo není trezor a ponechávat v něm různé věci není bezpečné.

Dne 15. června hradecký preventista rovněž zrealizoval přednášku v Preventivně informačním centru. Hodinu před polednem jej zde navštívili žáci třetí třídy Základní školy Mandysova Hradec Králové. Děti si vyslechly informace o bezpečné komunikaci skrze internet či mobilní telefony. Hovořeno bylo rovněž o tom, když někdo takto malým dětem například na e-mail nebo prostřednictvím sociální sítě zašle pornografický materiál, nejedná se o normální věc a ihned by se o tomto měly někomu svěřit - nejlépe rodičům a v další komunikaci samy, nepokračovat.
V pondělí 18. června policista Preventivně informační skupiny Hradec Králové prezentoval činnost a vybavení Policie ČR na dětském dni, jehož organizace se chopila 108. Územní skupina International Police Association sekce České republiky. Na dětském dni mohly děti mimo jiné zhlédnout ukázku psovodů, prohlédnout si služební vozidlo, či motocykl, výstroj dopravního policisty, nebo policisty zařazeného v pořádkové jednotce. Od preventisty se dále doslechly důležité informace směřující k bezpečnému chování, nejen v průběhu prázdnin. Na programu byla dále celá řada zajímavých soutěží.
V odpoledních hodinách dne 20. června hradecký preventista vyrazil do centra přátelského rodině Budulínek občanského sdružení Salinger. Zde v průběhu dvou hodin předal klientům střediska Stopa čápa, které podporuje a pomáhá v oblasti náhradní rodinné péče, důležité informace o rizicích virtuální komunikace. Následovaly samozřejmě rady jak daná rizika minimalizovat, předcházet jim, nebo jak se chovat, když se oni nebo jejich děti s rizikem setkají.
V pondělí 25. června na hradeckou policii zavítali žáci 7., 8., a 9. třídy Speciální základní školy, Chlumec nad Cidlinou. Tito si vyslechli důležité informace o trestní odpovědnosti, trestné činnosti mládeže, nebo o tom jak se zachovat v nastalé krizové situaci. V druhé části setkání, které přesáhlo dvě hodiny, žáci zhlédli preventivní film s názvem „Já chci domů“.
Den na to v dopoledních hodinách centrum zaplnili žáci druhé třídy Základní školy Sever Hradec Králové. Tito si v průběhu přednášky vyslechli informace o bezpečném pohybu v okolí vozovek, nebo po nich jak v roli chodce, cyklisty, ale i spolujezdce ve vozidle. Následovali i další rady jak prožít bezpečně prázdniny, například, že věci, které mohou někde naleznout, můžou být nebezpečné a sahat na ně se rozhodně nevyplatí.
V průběhu přednášek v Preventivně informačním centru posluchače přednáškami provedla přehledná prezentace, prohlédli si názornou ukázku nebezpečných předmětů, či reflexních prvků, nebo byla přednáška zpestřena ukázkou z policejní videogalerie.

fotogalerie ke zhlédnutí zde…

Informace a rady jak předejít krádeží věcí z vozidel naleznete zde…

Více preventivních informací na úseku silničního provozu nejdete na www.ibesip.cz

Více informací k bezpečné virtuální komunikaci naleznete zde:

www.seznamsebezpecne.cz
www.e-bezpeci.cz
www.saferinternet.cz

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Reportáž Českého rozhlasu Hradec Králové z preventivní akce k poslechu zde...

Článek o preventivních aktivitách v hradeckém zpravodaji Radnice zde...

Čtěte také:

Bezpečné prázdniny – článek z preventivní akce na Jičínsku
Základní škola ve Chvalči – článek z preventivní akce na Trutnovsku
Mateřské školky v Lánově – článek z preventivní akce na Trutnovsku

nprap. Jan Čížkovský
28. června 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem