Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vražda v Mexiku

Ostravští kriminalisté, specializující se na pátrání po osobách, prověřovali případ pohřešované 26leté dívky 

      Ostravští kriminalisté, specializující se na pátrání po osobách, prověřovali případ pohřešované 26leté dívky. Na konci pátrání stála bohužel nejhorší alternativa, která může u těchto případů nastat.
Před policisty stojí složitý, závažný případ, stížený navíc vzdáleností mezi jednotlivými zeměmi. Musí prověřit všechny dostupné informace na území obou zainteresovaných států.
      Dne 28. srpna 2008 oznámil 45letý muž pohřešování své nevlastní dcery. Mladá žena odletěla 16. července 2008 do Mexika za svým 33letým manželem. Důvodem cesty byl rozvod manželství.
Žena odlétá se svou kamarádkou z mošnovského letiště. Další den zasílá žena zprávu sms, na místo se dostala v pořádku. Rodinu kontaktuje každý druhý den stejným způsobem až do 22. srpna 2008. Naposledy hovoří telefonicky se svou matkou dne 22.8.2008, kolem 19.00 hodiny. Ženy si domluví další telefonát dne 23. srpna 2008, mezi 19.00 a 20.00 hodinou. Až do 28. srpna se však žena již rodině neozve. Téhož dne, 28. srpna 2008, se od dceřina kamaráda otec dozvídá, že jeho dcera je již osm dnů v Mexico City nezvěstná.
Někdy kolem Vánoc v roce 2007, po svém příletu z Mexika, se dcera svěří své rodině s problémy v manželství. Příčinou rozporů mají být peníze (částka až 1,5 milionu korun, původně určená na koupi bytu). Ženě “došla trpělivost” a letí choulostivou situaci do Mexika vyřešit. Výsledkem cesty má být rozvod manželství a odvezení jejích osobních věci. Manžel nezvěstné pochází z České republiky, konkrétně Opavy,  a v Mexiku má pobývat tři až čtyři roky. 
      Další prověřování přináší téměř jistotu, že se žena stala obětí trestného činu. Policisté zjišťují, že s nezvěstnou ženou mluvil telefonicky také její 25letý známý, naposledy dne 22.8.2008, kolem 11.30 hodin. Žena známému sdělí, že je v pořádku, jen její manžel se nemůže srovnat s myšlenkou jejich rozchodu. Oba se domluví na další zprávě sms později. Muž se snaží ženu později opakovaně kontaktovat, bez úspěchu. Podaří se mu alespoň kontaktoval ženinu kamarádku. Ta řekne, že se si s pohřešovanou domluvily na schůzce v posilovně dne 22.8.2008. Po domluvě s kamarádkou nezvěstná žena odešla za svým manželem. Tam její “stopy” končí. Kamarádka hovoří pomocí domovního telefonu s manželem nezvěstné ženy, ten tvrdí, že žena od něj odešla. Manžel prý čekal čtyři dny, zda se jeho žena neobjeví. Teprve poté jde “zmizení” oznámit na ambasádu. 
      Ostravské “pátrače” čeká prověření všech dostupných informací na území České republiky. Cestou Interpolu iniciují také pátrání v Mexiku. Policisty čekají prověrky místa ubytování ženy, Mexico City, pátrání po manželovi....Věci výraznou měrou pomůže vedoucí konzulárního úseku mexického velvyslanectví. Jen díky její nadstandardní součinnosti pátrání pokračuje “mílovými” kroky. Mgr. Adéla Sýkorová iniciuje prověrky ve zdravotnických zařízeních. Jejich výsledky jsou však negativní, pohřešovaná žena není nalezena. Nezdar však vedoucí konzulárního úseku nezdolá, podnítí práci policistů a vyvolá potřebu prohlídky bytu manžela pohřešované. V bytě policisté nalézají krevní stopy. Následné expertízy identifikují krev pohřešované.
Manžel je na základě výsledků rozborů vzat  do vazby dne 23.9.2008 a zapírá. Policistům tvrdí, že viděl před domem tmavé auto, do kterého někdo jeho ženu vtáhl a unesl ji. Muž je 24.9.2008 zatčen a převezen na oddělení vražd kriminální policie. Poté, co se domnívá, že bude po přiznání propuštěn na kauci, dozná podíl na zmizení manželky. Vazba je prodloužena o 30 dnů, během kterých by měl být případ uzavřen a podezřelému by mělo být sděleno obvinění pro trestný čin plánovaná vražda. Po sdělení obvinění je věc předána soudu, ten má rozhodnout do 60 dnů o trestu.
      Muž policistům  tvrdí, že si objednal a zaplatil vraždu své ženy, dokonce uvede jména vrahů. Jeho vyjádření však lze pravděpodobně považovat za účelovou obhajobu. Žena měla být po vraždě rozřezána, části těla jsou umístěny do dvou kufrů a ty převezeny vozidlem na odlehlé místo do lesa, kde skončí v rokli. 
      Podezřelý ukáže policistům místo, kde rozřezané tělo manželky zanechal. Tělo bylo identifikováno kamarádkou pohřešované. Byť mezi vraždou a nálezem těla je zhruba měsíc, vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám, lze tělesné ostatky ztotožnit. Ztotožnění ženy napomohou výrazné identifikační znaky – pircing, tetování. I přes tuto “jistotu” ostravští pátrači okamžitě iniciují provedení expetíz DNA. Policejní “rutina” ustupuje do pozadí, policisté musí řešit nejhorší situaci v životě každé matky, smrt jejího dítěte. Pátrači se snaží zajistit krevní vzorky matky k expertíze co nejšetrněji. Další nestandardní situaci, kterou řeší, je okamžité zaslání vzorků k porovnání na velvyslanectí České republiky v Mexiku, Embajadu de la Repúblika Checa En México. Zaslání běžným způsobem by znamenalo několikatýdenní záležitost. Situace je řešena operativně, cestou expresní kurýrní služby zamíří dne 13.10.2008 vzorek do Mexika. Pečlivý kriminalista kontroluje zásilku tři dny pomocí internetové služby, až do doby doručení biologického materiálu.   
      Výsledky expertíz biologického materiálu znamenají pro rodinu mladé ženy jistotu, bohužel tragickou. V pytlích jsou uloženy ostatky jejich dcery.
Muž je v současnosti stále v režimu zadržení. Viníka čeká  zasloužený trest odnětí svobody od 25 let do 50 let. Do České republiky se vrátí nejdříve jako skoro padesátiletý, neboť dle mexických zákonů bude vydán po polovině vykonaného trestu. Tato varianta je však ztížena neexistencí mezinárodní dohody České republiky a Mexika o vydávání (extradici) osob. Zjednodušeně lze říci, že záleží “jen na dobré vůli” vydávajícího státu i obligatorním požadavku žádosti subjektu České republiky.
      Pro komplexnost lze dodat sankce za vraždu v České republice. Viník může být potrestán trestem odnětí svobody na deset až patnáct let.

       Kriminalista, který případ pohřešování garantuje, popisuje vybočení věci z běžných postupů. S rodiči dívky byli někdy v každodenním, později týdenním kontaktu. Prvotní domněnka rodiny, že policisté poletí po oznámení pohřešování do Mexika dívku hledat, posléze ustoupí realitě, především spolupráci s velvyslanectvím. Při zjištění jakékoliv nové informace je policista na telefonu k dispozici vlastně 24 hodin denně. V “lidské” rovině se také “pátrač” snaží řešit zajištění krevních vzorků matky, formální postupy jsou potlačeny tak, aby nedošlo k větší traumatizaci pozůstalé, než samotná situace přinesla.
      Jen díky zvolení nestandardních i operativních postupů ostravských kriminalistů a ideální spolupráci s mexickým velvyslanectvím se věc zřejmě podařilo objasnit.

vytisknout  e-mailem