Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vražda manželů z Bohumína

Bohumín: Další informace k případu vraždy manželského páru 

    V souvislosti s vyšetřováním případu vraždy manželů z Bohumína je nyní možné sdělit další informace, které navazují na již prezentované (zpráva níže).
 
    Již bylo prezentováno, že obvinění se měli na čin řádně připravit. Měli si obstarat různé věci, zbraně a zajistili si například i garáž ve Slezské Ostravě. Kriminalistům prověřující všechny osoby, které měly souvislost s pohřešovanými manželi, neunikla ani tato skutečnost týkající se objektu a trojice posléze zadržených mužů.  Ukázalo se, že tento směr pátrání je jednoznačně správný...
 
     Pachatelé se snažili kriminalisty svést i na falešné stopy. Policisté tak v počátku prověřování prohledávali opravdu rozsáhlý prostor v Polsku, kde měli pachatelé nastražit určité indicie navozující pocit, že manželé jsou právě někde tam. Navíc, pachatelé zřejmě počítali i s tím že když zanechají dům manželů ve stavu odpovídajícímu „rychlému“ odjezdu na dovolenou, mohlo by to u policistů vyvolat dojem, že vše je v pořádku. Profesionálové, jakými moravskoslezští kriminalisté jsou, ale pracovali od počátku s více vyšetřovacími verzemi a vyvinuli opravdu enormní úsilí s cílem najít v co nejkratší době pohřešované.
 
    Co se týká samotného provedení vražd, dne 28. 2. byl poškozený vylákán na schůzku do Bohumína, napaden, převezen do garáže v Ostravě a tam  zastřelen. Pachatelé se vrací do bydliště manželů, kde přepadnou manželku a převezou do Ostravy, kde ji zastřelí. Vše bylo řádně připravené, naplánované jak se říká na minuty.
 
      Při pátrání po manželích byl nasazen i služební pes určený k vyhledávání osob pohřešovaných a lidských ostatků. Ten kriminalistům pomohl při utvrzení domněnky, že jsou na správném místě. Při prohlídce nebytových prostor, garáže ve Slezské Ostravě, pak byla nalezena těla pohřešovaných. Každopádně, nález obětí a vůbec samotného objektu - což se událo před zadržením podezřelých - byl výsledkem brilantní práce kriminalistů, neboť ti neměli od žádných osob žádné konkrétní informace. V garáži policisté nalezli různé předměty, chemikálie a další věci. Oběti byly pohřbeny v téměř 2 metrové hloubce.
 
      Kriminalisté i nadále prověřují všechny informace k případné odcizené finanční hotovosti. Podle dosud získaných informací mohli poškození disponovat, respektive mít i doma, určité finance, ale při prohlídce domu nebyly peníze nalezeny.
 
     V souvislosti s tímto případem spolupracovali policisté intenzivně nejen s Polskou, ale i Slovenskou republikou. Spolupráce byla perfektní.
 
     Dnes dopoledne došlo k vydání třetího obviněného, respektive policisté ze Slovenska vydali muže příslušným orgánům do České republiky. Zásahová jednotka krajského ředitelství eskortovala obviněného k soudu k rozhodnutí o vazbě.
 
       Je možné také sdělit, že obvinění znali poškozené, dalo by se říci, že někteří i velmi dobře. Oběťmi plánované vraždy tak byli nicnetušící známí…
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
12. 4. 2013
 
 
-------------- původní zpráva z 18. března 2013 ---------------------------------------
 
Výsledek brilantní práce kriminalistů: 3 muži obviněni z dvojnásobné vraždy
Kriminalisté se s takovým případem nesetkali 20 let
 
            Moravskoslezští kriminalisté, kteří vyšetřují nejzávažnější násilnou trestnou činnost, měli v posledních dnech opravdu „plné ruce práce“. Kromě jiných případů (dvojnásobná vražda na Bruntálsku) je 24 hodin denně zaměstnával případ pohřešovaných manželů z Bohumína. Skládali mozaiku kousek po kousku a nebylo to zrovna lehké. Kriminalisté měli zpočátku minimum informací, přičemž se v průběhu prověřování nenechali zmást nastraženými, falešnými stopami ze strany pachatelů. Pověřovali informace například i od senzibilů. Výsledkem brilantní práce kriminalistů je zadržení a obvinění 3 mužů z vraždy. Ani jeden z trojice nepředpokládal, že by uvízl v policejním sítu a navíc v tak krátké době…
 
           Jak kriminalisté sami potvrdili, jedná se o závažný případ, se kterým se dlouho, snad 20 let, nesetkali. Mezi důvody k tomuto hodnocení patří rafinovanost pachatelů, jejich plánovaní vražd obětí a zahlazování stop. Těmto faktům museli policisté podřídit i sdělování informací veřejnosti. Každé vyřčené slovo navíc mohlo negativně ovlivnit průběh prověřování a vyšetřování a možná i zasáhnout do bezpečnosti některých osob. V souvislosti s tímto případem je na místě poděkovat sdělovacím prostředkům za zveřejnění informace k nebezpečnému pachateli (zprávu jsme zveřejňovali ve čtvrtek, v pátek informovali o zadržení muže). Reakce občanů na sebe nenechala dlouho čekat a policisté díky informacím od volajících velmi rychle přišli na konkrétní stopu vedoucí k jednomu z pachatelů.
 
       Případ se začal odehrávat 1. března. Příbuzná manželského páru z Bohumína oznámila policistů jejich pohřešování. Karvinští policisté začali ihned s prověřováním informací k nezvěstným osobám. Nevynechali například kontakt s kolegy v Polsku, kde má dvojice známé a příbuzné, a samozřejmě kontaktovali i sdělovací prostředky se žádostí o zveřejnění pátrání. Vzhledem k charakteru prvotních informací spolupracovali karvinští policisté od samotného počátku s kolegy z krajského ředitelství.
                  Vzhledem k charakteru postupně získávaných informací dostal případ prioritu a převzali si ho krajští kriminalisté. Bylo potřeba prověřit různé verze, které se týkaly zmizení dvojice. Policisté prověřili a kontaktovali desítky osob, které mohly mít k pohřešovaným jakoukoli vazbu, vztah, informaci. Pracovali i s prvotními výsledky expertiz zajištěných stop, které analyzují pracovníci odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Kriminalisté pracovali opravdu nepřetržitě. Postupně se začala jevit verze, že by mohli být obětí trestného činu, jako nepravděpodobnější. To se nakonec i potvrdilo. Policisté nalezli minulý týden v úterý navečer v jistém objektu ve Slezské Ostravě muže i ženu mrtvé. I nález těl byl výsledkem mimořádného nasazení policistů, neboť kriminalisté neměli o osudu manželů z počátku žádnou informaci, ani následně od pachatelů. Navíc, z dosavadního vyšetřování vyplývá, že pachatelé byli naprosto přesvědčeni, že těla policisté nenaleznou…
 
        Ze zvlášť závažného zločinu vraždy byli obviněni minulý týden ve čtvrtek 2 muži (38 a 42 let z Karvinska). Zadržela je zásahová jednotka krajského ředitelství minulou středu dopoledne. Soud rozhodl o jejich vzetí do vazby. Třetího muže (54 let z Bohumína) zadrželi v pátek kolegové na Slovensku a jsou prováděny úkony k jeho vydání do České republiky. I on si již vyslechl obvinění ze stejného zločinu, a to konkrétně v pátek navečer. Trojici hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Jednalo se o muže, kteří byli v minulosti odsouzeni pro úmyslnou trestnou činnost. Své oběti znali. Pod tíhou předestřených důkazů obvinění začali s policisty částečně spolupracovat. Po zadržení proběhly domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Policisté zajistili různé stopy a věci, které budou podrobeny expertize.
 
         Z dosud zadokumentovaných informací vyplývá, že muži se měli na čin řádně připravit. Měli si obstarat různé věci a zajistili si například i objekt ve Slezské Ostravě. V osudný den, 28. 2., měli vylákat poškozeného muže z domu, svázat ho, dát mu do pusy roubík a převézt do objektu. Stejně tak měli postupovat i u jeho manželky. Měli je usmrtit zastřelením. Snažili se důkladně po sobě zahladit stopy.
 
           Z práce kriminalistů mohu prozradit například to, že pachatelé se je snažili kvůli odvedení pozornosti navést na falešnou stopu. Policisté tak důkladně pátrali v zahraničí, nicméně stále se věnovali i jiným stopám, což se nakonec vyplatilo. Ke kriminalistům se (tentokrát ne od pachatelů) dostala například i informace od senzibila, který určil oblast, kde by mohli manželé být. I tato varianta byla vyloučena důkladným prověřením. Kriminalisté byli po celou dobu v kontaktu s příbuznými pohřešovaných, kterým sdělovali informace, přičemž museli dbát, aby nedošlo k ohrožení následného pátrání po pachatelích. S ohledem na případ sehrál svou nezastupitelnou úlohu při komunikaci s rodinou i policejní psycholog.
 
        Zadržením a obviněním mužů práce na případu pro kriminalisty zdaleka nekončí. Kriminalisté budou i nadále analyzovat získané a zjištěné informace a budou probíhat další úkony trestního řízení. I v této chvíli je mnoho nezodpovězených otázek, bylo by tak neobjektivní vyjadřovat se například k motivu pachatelů nebo spekulovat, zda a co pachatelé odcizili.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
---------------------        původní zpráva z 12. března 2013 --------------------------------------
 
Pohřešovaní manželé z Bohumína – informace
 
 
Policisté i nadále pokračují v pátrání po pohřešovaných manželích z Bohumína na Karvinsku. Pohřešování oznámila policistům v pátek 1. března příbuzná manželů. Karvinští policisté začali ihned s prověřováním informací k nezvěstným osobám. Nevynechali například kontakt s kolegy v Polsku, kde má dvojice známé a příbuzné, a samozřejmě kontaktovali i sdělovací prostředky se žádostí o zveřejnění pátrání.
 
Karvinští policisté byli a jsou neustále v kontaktu s rodinou pohřešovaných. Obecně platí, že i v těchto případech má ale informování zainteresovaných osob nebo médií ohledně aktuálního stavu pátrání své mantinely. Policisté nemohou z pochopitelných důvodů všechny informace týkající se probíhajícího pátrání sdělovat.
 
Vzhledem k charakteru prvotních informací spolupracovali karvinští policisté při pátrání po pohřešovaných od samotného počátku s kolegy z krajského ředitelství. Společně oslovili desítky osob, které mohly mít k případu jakoukoli informaci, analyzovali a nadále detailně analyzují všechny zjištěné i získané informace. Jedná se o intenzivní práci, bez ohledu na to, zda je den, noc či víkend. Krajští kriminalisté si včera věc od kolegů z Karviné převzali, přičemž v pátrání nedošlo k žádné zásadní změně.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 

vytisknout  e-mailem