Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vrak na silnici

KRAJ - U vozidla zjištěno 17 závad včetně dvou nebezpečných. 

sjeté pneuV pondělí 14.12. policisté z Odboru služby dopravní policie  v Hradci Králové zastavili ke kontrole na silnici I/11 nákladní vozidlo Renault s návěsem. Policisté zjistili, že vozidlo má tři dny propadlou technickou prohlídku, sjeté pneumatiky, u kterých se ještě lišil jejich výrobce. Dále policisté zjistili, že vozidlo je chybně označeno obchodním jménem dopravce a řidič navíc nepředložil doklad o oprávnění k podnikání.
Z důvodu podezření na špatný technický stav policisté vypsali příkaz k technické prohlídce a vozidlo doprovodili ke stanici technické kontroly. Technici odhalili 4 lehké, 11 vážných a 2 nebezpečné závady - takové poškození brzdového kotouče, které ohrožuje bezpečnost provozu a sjeté pneumatiky až na kord. Výsledkem bylo, že vozidlo pro další provoz na území ČR je nezpůsobilé.
Policisté přestupek zadokumentovali a předali ke správnímu orgánu k dořešení. Za tento přestupek hrozí řidiči 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a provozovatel vozidla může dostat pokutu až 100tisíc.

Od 1.5.2012 platí novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a policista při podezření na špatný technický stav může nařídit technickou prohlídku. V Královéhradeckém kraji tuto možnost policisté využili v deseti případech. Problémem tohoto nařízení je, že stanice technické kontroly musí být do vzdálenosti 4 km od místa zastavení vozidla.
Od 1.1.2015 může navíc policista v případě zjištění vážné nebo nebezpečné závady technického stavu omezit technickou způsobilost ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností. Policisté zjištění oznámí obci, obec omezí technickou způsobilost vozidlu a nařídí odstranění závady buď do 30 dní nebo ihned. Pokud provozovatel vozidla nařízení nesplní, nemůže s vozidlem na silnici. Za necelý rok platnosti tohoto nařízení ho policisté využili již také v deseti případech.

por. Iva Kormošová
15.12.2015, 12.30
 

Odkazy do noveho okna

sjeté pneu

sjeté pneu 

Detailní náhled

sjeté pneu

sjeté pneu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem