Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vozidla s právem přednostní jízdy

Řidiči pozor  

 Policisté ze své praxe vědí, že motoristé a chodci nerespektují ustanovení silničního zákona týkající se vozidel s právem přednostní jízdy a bohužel vozidlu s modrým majákem mnohdy neumožní bezpečný a plynulý průjezd.
 Mezi vozidla s právem přednostní jízdy patří například automobily policie, vězeňské služby, vojenské a obecní policie, hasičských záchranných sborů či zdravotnické záchranné  služby.
Zákon hovoří o tom, že řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela.  V plzeňských ulicích se ale policistům, a nejen jim, stává, že někteří řidiči  vozidla zastaví tak, že automobil používající maják nemůže vůbec projet. Bohužel se mezi motoristy najdou i tací, kteří vůbec nerespektují ustanovení zákona a jedou prostě dál.
Pokud hustota provozu na dálnici a rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný pruh široký nejméně tři metry pro průjezd těchto vozidel. To znamená, že řidič v pravém jízdním pruhu zastaví blízko pravé krajnice a  motorista v levém zase u levé krajnice. Pokud je ve směru  více než tři a více jízdních pruhů, sníží vzájemný boční odstup řidiči vozidel v levém a středním jízdním pruhu nebo středních jízdních pruzích. Řidiči jedoucí v krajních jízdních pruzích v jednom směru jízdy mohou při vytváření průjezdného jízdního pruhu vjet na krajnici nebo na střední dělící pás.
 I chodci musí respektovat zákon a nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo do vozovky, přijíždějí-li vozidla s právem přednosti v jízdě. A to samozřejmě platí i v případě, že na semaforu pro chodce svítí zelená barva. Nachází-li se na přechodu pro chodce nebo ve vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel.
Ale i řidiči vozidel s právem přednostní jízdy jsou povinni  dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozili bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a výstražné zvukové a světelné znamení mohou používat jen ve zvláštních případech. Většinou se jedná o případy, kde čas hraje hlavní roli, například  může jít o záchranu lidského života. V těchto situacích jde opravdu o minuty, a proto pokud budete ohleduplní a budete respektovat zákon a umožníte všem vozidlům se zapnutým modrým majákem hladký průjezd, můžete i byť nepřímo pomoci zachránit lidský život. V opačném případě může mít zdržení těchto vozidel nešťastné následky.
 

nprap. Bc. Martina Hábrová

vytisknout  e-mailem