Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Votvírák skončil, policisté bilancují . . .

MILOVICE - Policisté zkontrolovali na sedm tisíc osob i vozidel. Třem desítkám motoristů zadrželi řidičské průkazy. 

V neděli skončil jeden z největších hudebních festivalů v Česku, Votvírák 2024, na který se od jeho zahájení, středy 5. června, sjelo na milovické letiště na Nymbursku více jak čtyřicet tisíc návštěvníků.

Na akci, s ohledem na zajištění veřejného pořádku a bezpečností nad silničním provozem, dohlížely na tři stovky policistů, a to jak z obvodních oddělení a dopravní služby z Nymburska, Milovic, Poděbrad a Městce Králové, kriminalisté a psovodi. Na dodržování pravidel silničního provozu dohlížel také krajský moto team, přímo na festivalu měli své mobilní pracoviště také policisté operačního střediska a po celou dobu konání festivalu měli jeho návštěvníci k dispozici i mobilní Pol Point pro možné oznámení protiprávního jednání. Do bezpečnostního opatření byla zapojena také Celní správa, dále pak hasiči a zdravotníci, kteří mají na podobných akcích rovněž nezastupitelnou roli.

Policisté během trvání festivalu zkontrolovali přes sedm tisíc osob a vozidel, přičemž 159 z kontrolovaných udělili pokuty za 104 tisíce korun. Nejčastěji zjištěnými přestupky byl alkohol za volantem do jedné promile, který byl naměřen bezmála třem desítkám řidičů, dále pak byli sankcionováni řidiči, kteří se odmítli podrobit orientační dechové zkoušce či testu na přítomnost jiných psychoaktivních látek. Více jak třem desítkám motoristů zadrželi policisté na místě řidičské průkazy a zakázali další jízdu. Policisté řešili v trestně právní rovině také čtyři řidiče, kteří řídili auto po předešlé aplikaci omamných a psychotropních látek a několik účastníků řešili také za držení zakázaných psychoaktivních látek. 

Na festivalu měli návštěvníci k dispozici i mobilní Pol Point, kde mohli okamžitě, pomocí asistované digitální služby oznámit jakékoliv protiprávní jednání. Toho využily na dvě desítky účastníků hudebního festivalu, kteří v převážné většině oznamovali ztrátu či krádež osobních zavazadel, mobilních telefonů, dokladů, peněženek, klíčů, ale v jednom případě i krádež koloběžky.

Festival byl ukončen v neděli, v odpoledních hodinách, kdy u odjíždějících účastníků prováděli policisté orientační dechové zkoušky, aby neohrozili sebe, případně jiné účastníky silničního provozu a nezpůsobili tak komukoliv újmu na zdraví. 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje
10. června 2024

vytisknout  e-mailem