Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vodáci zaměstnali všechny složky IZS

Českokrumlovsko – Sjíždění vody může být nebezpečné, obzvláště v nepříznivém počasí a při zvýšených hladinách. 

Nejprve se odpoledne převrátila loďka s dvěma lidmi na Lipenské nádrži. V podvečerních hodinách vyjížděli policisté a hasiči k převrácené kánoi na řece Vltavě.

Ve čtvrtek dne 25. června 2020 kolem půl třetí odpoledne vyjížděla policejní hlídka z Horní Plané k nahlášenému převrácení loďky na Lipenské nádrži u chatové oblasti Radslav. Vlivem počasí se na hladině začaly tvořit velké vlny, v důsledku čehož došlo k převrácení plavidla a muži (1985 a 1974) se ocitli v rozbouřené vodě. Trosečníků, volajících o pomoc, si všiml člověk na břehu, který okamžitě přivolal pomoc a další dva muži sedli do loďky a vydali jim na pomoc. Děkujeme, že nabyli lhostejní.

Policisté, hasiči, vodní záchranáři i zdravotníci se proto ihned po přijetí oznámení přesunuli k vodní nádrži a snažili se muže najít, což se podařilo. Poté byli oba nešťastníci v pořádku dopraveni na břeh, kde se o ně postarali zdravotníci. Naštěstí k žádnému zranění nedošlo. Na záchraně jejich životů se podílelo kolem 20 lidí.

Netrvalo dlouho a přišlo další oznámení o převrácené lodi na řece Vltavě u vodáckého kempu Nahořany, tentokrát se jednalo o kánoi s jedním vodákem. K události došlo v podvečerních hodinách kolem šesté hodiny. Policisté od svědků zjistili, že se mladý muž (1997) poté, co spadl do vody, zachytil lodi a odplaval s ní po proudu. Policisté a hasiči se okamžitě pustili do pátrání a krátce před půl osmou večerní hlásili, že hledaného vodáka našli ve vodáckém kempu u Vikinga. Naštěstí i tento příběh měl šťastný konec. V tomto případě se do akce zapojilo 8 osob.

Vodní toky a vodní nádrže lákají každoročně v letních měsících spoustu vodáků. Ti by si však měli uvědomit, že bezpečnost by měla být na prvním místě a neměli by se nepouštět na rozvodněné řeky a na vodní hladiny, kde jsou velké a nebezpečné vlny. Bohužel každým rokem policisté zasahují u převrácených lodí a asistují u záchrany vodáků, kteří přecenili své schopnosti, nebo nedbali rad a pokynů.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

policejní preventistka

26. června 2020

vytisknout  e-mailem