Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidla

ROKYCANSKO – Odcizením věcí a poškozením vozidla způsobil škodu za více jak šedesát tisíc korun. 

Včera (19.05.2021) po osmé hodině ranní rokycanští policisté přijali oznámení, na jehož základě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Dosud neznámý pachatel mezi třetí až šestou hodinou ranní dne 19. května v Holoubkově poškodil skleněnou výplň u okna osobního vozidla značky Audi a z vnitřního prostoru následně odcizil pánskou peněženku s osobními doklady, platební kartou a hotovostí. Škoda na poškození byla vyčíslena na částku přesahující čtyřicet tisíc korun, škoda na odcizených věcech se vyšplhala na téměř dvacet tisíc korun. Policisté provedli ohledání místa činu a další úkony. Případem se nadále zabývají a po pachateli a odcizených věcech pátrání.

Za loňský rok policisté na Rokycansku evidovali 22 případů krádeží věcí z vozidel (nárůst oproti roku 2019, kdy policisté evidovali 13 případů). Odcizení vozidla pak v minulém roce policisté prověřovali v 11 případech (stejný počet jako v roce 2019).

Prevence:

Policisté apelují na majitele či uživatele motorových vozidel, aby základním opatřením minimalizovali možnost vloupání do vozidla. Ve vozidle nikdy nenechávejte viditelně odložené věci, byť nepatrné hodnoty, které mohou vzbudit pozornost pachatele.

I prázdná taška na sedadle může vzbudit zájem pachatele, ten totiž neví co je jejím obsahem.  Oprava skleněné výplně u vozidla, kterou pachatel rozbil v úmyslu zmocnit se tašky, může být pak jedinou a zbytečnou způsobenou škodou. 

Auto není trezor!

Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí

Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.

► Před ochodem od vozidla

Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

►Další rady...

Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned  Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!


por. Bc. Hana Kroftová
20. května 2021

vytisknout  e-mailem