Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidla

Houby je vyšly na 21 tisíc korun 

K vloupání do vozidla vyjížděli rokycanští policisté v pátek 12. srpna po desáté hodině dopoledne. Houbaři, kteří se tohoto dne o hodinu dříve vydali do lesa za Rokycanama směrem na Šťáhlavy, po příchodu ke svému vozu značky ŠKODA Fabia zjistili, že zavazadlový prostor je zcela vykraden.  Na houby se vydali s kufrem plným věcí. Do toho se pak pachatel zatím nezjištěným způsobem vloupal a následně se  obohatil nejenom o trička, kalhoty a další oblečení, ale i o kosmetiku, sluneční brýle, klíče, boty, fotoaparát, mobilní telefon a platební kartu. Celkové škody, které měl svým jednáním způsobit překročily 21 tisíc korun.
Případem se nyní zabývají policisté pořádkové služby z obvodního oddělení Rokycany, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Opětovně by veřejnost rádi upozornili na fakt, že odstavená vozidla u lesních porostů jsou pro zloděje velkým lákadlem a věci ve vozech snadnou kořistí. Je jen otázkou nepatrné chvilky, která zloději stačí k vloupání do vnitřních prostor vozu. Předmětem jeho zájmu jsou zejména odložená příruční zavazadla, tašky, batohy, autorádia apod. Vozidlo nelze 100% zabezpečit, ale riziko vykradení lze v těchto případech alespoň minimalizovat. Pokud nebudeme nechávat věci, byť nepatrných hodnot, na odiv pachatelům, naše vozidlo si nemusí vybrat. Důvod je zřejmý - nebude viditelná žádná kořist.

Rovněž tak nelze opomenout ani fakt, že v minulých letech bylo v této době realizováno několik rozsáhlých pátracích akcí. Policie byla přivolána na pomoc při hledání osob, které se ztratily v lesním porostu při hledání hub. Do akce je v těchto případech vždy povoláno několilk desítek policistů, policejní psovod a v některých případech i pořádková jednotka, či vrtulník Letecké služby Policie ČR. Je proto třeba navštěvovat místa, která jsou houbařům dobře známá. Stejně tak důležité pak je, aby se houbař nevydával do lesního porostu samotný.  Vodítkem pro policisty je v obdobných případech mobilní telefon, díky kterému lze dotyčnou osobu lépe vyhledat a například při zdravotních potížích rychle zasáhnout.

nprap. Bc. Jana Tomková
15.8.2011 

vytisknout  e-mailem