Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do vozidel

JIČÍNSKO – Terčem útoků se stala vozidla Dacia a Škoda. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoPolicisté v současné době pracují na objasnění dvou případů vloupání do zaparkovaných vozidel v okrese Jičín, ke kterým mělo dojít v průběhu pátečního dne 4. ledna.

K prvnímu případu vyjížděli policisté do obce Holín, kde si měl provinilec vyhlédnout zaparkované vozidlo Dacia Dokker. Po rozbití předního okénka měl z vozidla následně odcizit dámskou kabelku s mobilním telefonem a peněženkou, která mimo jiné obsahovala finanční hotovost, osobní doklady a platební karty. Předběžná škoda v tomto případě je prozatím vyčíslena na částku kolem 3 tisíc korun, kdy upřesnění škody bude předmětem dalšího šetření.

K druhému případu mělo dojít v obci Milovice, kde se předmětem zájmu zloděje stal zaparkovaný automobil Škoda Octavia. V tomto případě si hříšník po rozbití skleněné výplně okna sebou odnesl prošívaný kabát, sportovní koženkovou tašku a dámskou kabelku. Uvedenému vozidlu měl rovněž propíchnout jednu z pneumatik. Celková škoda je prozatím předběžně stanovena na částku přesahující 27 tisíc korun.

Pachatelé se tak svým jednáním měli dopustit přečinu krádeže a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim v případě dopadení a prokázání viny hrozí a dvouletý trest odnětí svobody.

Policisté v souvislosti s výše uvedenými případy opětovně preventivně radí:

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

nprap. Aleš Brendl
07. ledna 2019; 10:57

vytisknout  e-mailem