Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do kočárkárny

PLZEŇ – Zloději se zaměřili na kočárkárny. Odcizili věci za téměř 50 tisíc korun. 

Plzeňští policisté řeší dva případy přečinu krádež. V prvním případě se dosud neznámý pachatel vloupal do kočárkárny jednoho bytového domu na Slovanech. Bez zjevného poškození překonal vstupní dveře do domu, vnikl do společných prostor a za použití násilí překonal dveře do kočárkárny. Z této následně odcizil jízdní kolo za 10 tisíc korun.

Ve druhém případě se jednalo o kočárkárnu bytového domu v centru města. Neznámý zloděj vnikl bez použití násilí do domu, následně do místnosti k odkládání kočárků a odtud odcizil interiérové dveře, nová krbová kamna, dvě nové matrace, čtyři zimní pneumatiky, kombo s elektrickou kytarou a dvě televize. Svým jednáním způsobil škodu za téměř 40 tisíc korun.

V obou případech policisté ohledali místo činu a pořídili fotodokumentaci, s oznamovateli sepsali protokol o trestním oznámení a poté zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádež.  

V plzeňských městských částech, kde převažuje zástavba bytových domů, řeší jejich obyvatelé často uskladnění nejen sezónních věcí a sportovního vybavení uložením do sklepních prostor, společných prostor nebo na společné balkóny. Na místa, která mnohdy nesplňují ani ty nejzákladnější podmínky bezpečného zajištění majetku. Jako největší problém se jeví nedostatečné zajištění místnosti obyčejnými pokojovými dveřmi a nedostatečným zámkem. Obyvatelé ve společných částech domu odkládají na dlouhé měsíce cenné věci jako lyžařské vybavení nebo jízdní kola, jejichž ceny mnohdy šplhají až k několika tisícům korun.

Rady:

  1. sklepní kóje, suterénní prostory i balkony řádně zabezpečit vhodnými dveřmi, pevnými dveřnímu zabezpečovacími klikami a kvalitními bezpečnostními zamykacími systémy,
  2. přístupovou cestu k těmto prostorám vždy zamykat,
  3. v místnostech, které slouží k úschově kol, zabudovat stojan nebo jiný systém zajištění ke kterému se budou kola a další vybavení na pevno připevňovat,
  4. jsou-li ve skladovacích prostorách okna, je třeba je opatřit mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice,
  5. domluvit se se všemi obyvateli domu na řádném uzamykání všech vstupních dveří do domu a nevpouštění cizích osob do objektu.

nprap. Michaela Raindlová
18. dubna 2019

vytisknout  e-mailem