Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vloupání do domů muže velmi unavilo

Je devatenáct hodin stačilo muži, aby se vloupal do pěti objektů a způsobil škodu 60.000,-Kč 

Vloupání do domů muže velmi unavilo
 
     Jen devatenáct hodin stačilo pětačtyřicetiletému muži k vloupání do pěti objektů. Rodinné domy, garáž ani prodejna v obci Holubice se staly cílem zájmu muže, který s krádežemi má již své zkušenosti. V září loňského roku ukončil trest odnětí svobody na dva roky právě proto, že kradl.
 
     Datum 12. 12.2012 zřejmě bylo pro tohoto muže datem magickým a rozhodl se, že si některé věci obstará tím, že je odcizí. Ten den odpoledne v obci Holubice vykopl dveře prádelny v rodinném domě. Zde odcizil dvě motorové pily, pětilitrový kanystr s benzinem a svářečku. Odcizením způsobil majiteli škodu ve výši téměř 17.000,- Kč a poškozením 5.000,- Kč.
 
     Ještě v noci se vydal do místní prodejny, ale nakupovat rozhodně nešel. Nejprve poškodil omítku okolo mříží výlohy a pak mříž vypáčil. Rozbil skleněnou výplň a vnikl do prodejny. Stačil utrhnout jak vnitřní tak venkovní alarm. V prodejně pak odcizil drobné mince v hodnotě 5.000,- Kč, které se připravil do igelitové tašky. Do beden si pak naskládal cigarety různých značek, bonboniéry celkem za téměř 5.000,- Kč. Jistě by si připravil ještě více zboží, ale přijel pekař a ten volal majitelům, že mříže u výlohy nejsou na svém místě. Po příjezdu majitelů společně zjistili, že uvnitř se někdo nachází. Muž okno zatarasil lavičkou a snažil se muže v prodejně udržet. Ten se snažil vystrašit majitele tím, že tyčí mlátil do lavičky a vyhrožoval všem přítomným zabitím. Také se pokoušel je vystrašit tím, že předstíral, že není v prodejně sám a má tam kamarády. Tomu však majitel prodejny neuvěřil a snažil se muže zadržet. Následně se muži podařilo zabarikádovaným oknem vyskočit. Majitel se jej snažil zadržet, ale muž se mu vysmekl. Přitom přišel o své tričko. Podařilo se mu zmizet ve tmě. V obchodě stačil poškodit také pokladnu a způsobit tak další škodu ve výši 7.000,- Kč.
 
     Ani toto vloupání nebylo ten den posledním, které zloděj stihl v obci Holubice provést. V době od brzkých ranních hodin do jedenácté hodiny dopoledne vnikl na pozemek rodinného domu, kde z přístavku garáže odcizil sekyru v hodnotě 500,- Kč. Pak nezjištěným předmětem vypáčil dveře garáže. Zde si připravil na pracovní stůl vrtačku a úhlovou brusku. Montážní páky na gumy si nechal ve sklepě domu. Poškodil vstupní dveře s bezpečnostním zámkem, dveře vylomil a prohledal dům. V kuchyni snědl čokoládu, oplatky , těstoviny a na stůl si nachystal další potraviny, které si chtěl odnést. Majitel domu se ale právě vrátil, a když uviděl rozbité a otevřené vstupní dveře domu, vešel. Když našel neznámého muže v kuchyni ptal se ho co zde dělá. Muž reagoval se lovy, že jej posílá jeho dcera. Trefil se, muž dceru opravdu má. Poté chtěl zloděj z domu odejít, ale muž jej nechtěl pustit. A tak zloděj popadl židli.kterou muže ohrožoval. Ten se bránil druhou židlí. Naštěstí k žádnému zranění nedošlo a to i přesto, že nezvaný host použil k útoku také stůl. Majiteli domu se podařilo zavřít dveře kuchyně a přivolat policii. Zloděj se však nechtěl smířit s tím, že by byl dopaden a tak přes okno opět utekl. Majiteli domu způsobil škodu v celkové výši téměř 11.000- Kč.
 
     S úmyslem znova krást zničil visací zámek i s petlicí u garáže dalšího rodinného domu. Do této pak vnikl. Pak si asi vše rozmyslel, z garáže nic neodnesl a z místa odešel. Majiteli způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
 
     Dopoledne 13.12.2011 se tento nenasytný a neúnavný zloděj vydal do dalšího rodinného domu. Zde znova zničil zámek dveří garáže. Uvnitř viděl osobní motorové vozidlo zn. Škoda Felície, které chtěl odcizit. Avšak zřejmě únava a také skutečnost, že byl stále bez bundy a byla mu zima, sehrála velkou roli. Muž vozidlo nastartoval, ale síly na to aby odjel , už neměl. V autě prostě usnul. Zde jej spícího dopadla policejní hlídka.
 
     Pětačtyřicetiletý muž si vyslechl obvinění ze spáchání přečinu krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a nebezpečné vyhrožování. Škoda, kterou stačil během jednoho dne způsobit, dosáhla částky téměř 60.000,- Kč. Pro obdobné trestné činy byl v minulosti již odsouzen odnětím svobody v délce dva roky. Byl podán návrh na vzetí do vazby a soud tomuto návrhu vyhověl.
 
Upozorňujeme občany, aby v případě, že překvapí zloděje, se jej nesnažili sami zadržet. Může být nebezpečný a může být také ozbrojen. Překvapený zloděj je pak často agresivní, a aby nebyl dopaden, využije všech prostředků. I banální rvačka nemusí dopadnout dobře. Vždy je důležité co nejrychleji oznámit událost policii na linku 158.
 
nprap. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Praha - západ
 
 
 
           
 

vytisknout  e-mailem