Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vloupání do domů muže velmi unavilo

Jen devatenáct hodin stačilo muži, aby se vloupal do pěti oibjektů 

Vloupání do domů muže velmi unavilo
      Jen devatenáct hodin stačilo pětačtyřicetiletému muži k vloupání do pěti objektů. Rodinné domy, garáž ani prodejna v obci Holubice se staly cílem zájmu muže, který s krádežemi má již své zkušenosti. V září loňského roku ukončil trest odnětí svobody na dva roky právě proto, že kradl.
 
     Datum 12. 12.2012 zřejmě bylo pro tohoto muže datem magickým a rozhodl se, že si některé věci obstará tím, že je odcizí. Ten den odpoledne v obci Holubice vykopl dveře prádelny v rodinném domě. Zde odcizil dvě motorové pily, pětilitrový kanystr s benzinem a svářečku. Odcizením způsobil majiteli škodu ve výši téměř 17.000,- Kč a poškozením 5.000,- Kč.
 
     Ještě v noci se vydal do místní prodejny, ale nakupovat rozhodně nešel. Nejprve poškodil omítku okolo mříží výlohy a pak mříž vypáčil. Rozbil skleněnou výplň a vnikl do prodejny. Stačil utrhnout jak vnitřní tak venkovní alarm. V prodejně pak odcizil drobné mince v hodnotě 5.000,- Kč, které se připravil do igelitové tašky. Do beden si pak naskládal cigarety různých značek, bonboniéry celkem za téměř 5.000,- Kč. Jistě by si připravil ještě více zboží, ale přijel pekař a ten volal majitelům, že mříže u výlohy nejsou na svém místě. Po příjezdu majitelů společně zjistili, že uvnitř se někdo nachází. Muž okno zatarasil lavičkou a snažil se muže v prodejně udržet. Ten se snažil vystrašit majitele tím, že tyčí mlátil do lavičky a vyhrožoval všem přítomným zabitím. Také se pokoušel je vystrašit tím, že předstíral, že není v prodejně sám a má tam kamarády. Tomu však majitel prodejny neuvěřil a snažil se muže zadržet. Následně se muži podařilo zabarikádovaným oknem vyskočit. Majitel se jej snažil zadržet, ale muž se mu vysmekl. Přitom přišel o své tričko. Podařilo se mu zmizet ve tmě. V obchodě stačil poškodit také pokladnu a způsobit tak další škodu ve výši 7.000,- Kč.
 
     Ani toto vloupání nebylo ten den posledním, které zloděj stihl v obci Holubice provést. V době od brzkých ranních hodin do jedenácté hodiny dopoledne vnikl na pozemek rodinného domu, kde z přístavku garáže odcizil sekyru v hodnotě 500,- Kč. Pak nezjištěným předmětem vypáčil dveře garáže. Zde si připravil na pracovní stůl vrtačku a úhlovou brusku. Montážní páky na gumy si nechal ve sklepě domu. Poškodil vstupní dveře s bezpečnostním zámkem, dveře vylomil a prohledal dům. V kuchyni snědl čokoládu, oplatky , těstoviny a na stůl si nachystal další potraviny, které si chtěl odnést. Majitel domu se ale právě vrátil, a když uviděl rozbité a otevřené vstupní dveře domu, vešel. Když našel neznámého muže v kuchyni ptal se ho co zde dělá. Muž reagoval se lovy, že jej posílá jeho dcera. Trefil se, muž dceru opravdu má. Poté chtěl zloděj z domu odejít, ale muž jej nechtěl pustit. A tak zloděj popadl židli.kterou muže ohrožoval. Ten se bránil druhou židlí. Naštěstí k žádnému zranění nedošlo a to i přesto, že nezvaný host použil k útoku také stůl. Majiteli domu se podařilo zavřít dveře kuchyně a přivolat policii. Zloděj se však nechtěl smířit s tím, že by byl dopaden a tak přes okno opět utekl. Majiteli domu způsobil škodu v celkové výši téměř 11.000- Kč.
 
     S úmyslem znova krást zničil visací zámek i s petlicí u garáže dalšího rodinného domu. Do této pak vnikl. Pak si asi vše rozmyslel, z garáže nic neodnesl a z místa odešel. Majiteli způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
 
     Dopoledne 13.12.2011 se tento nenasytný a neúnavný zloděj vydal do dalšího rodinného domu. Zde znova zničil zámek dveří garáže. Uvnitř viděl osobní motorové vozidlo zn. Škoda Felície, které chtěl odcizit. Avšak zřejmě únava a také skutečnost, že byl stále bez bundy a byla mu zima, sehrála velkou roli. Muž vozidlo nastartoval, ale síly na to aby odjel , už neměl. V autě prostě usnul. Zde jej spícího dopadla policejní hlídka.
 
     Pětačtyřicetiletý muž si vyslechl obvinění ze spáchání přečinu krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a nebezpečné vyhrožování. Škoda, kterou stačil během jednoho dne způsobit, dosáhla částky téměř 60.000,- Kč. Pro obdobné trestné činy byl v minulosti již odsouzen odnětím svobody v délce dva roky. Byl podán návrh na vzetí do vazby a soud tomuto návrhu vyhověl.
 
     Upozorňujeme občany, aby v případě, že překvapí zloděje, se jej nesnažili sami zadržet. Může být nebezpečný a může být také ozbrojen. Překvapený zloděj je pak často agresivní, a aby nebyl dopaden, využije všech prostředků. I banální rvačka nemusí dopadnout dobře. Vždy je důležité co nejrychleji oznámit událost policii na linku 158.
 
nprap. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Praha - západ
 
 
 
           
 

vytisknout  e-mailem